Nogomet
6

Muhamed Bešić: Još u HSV-u svima sam dao do znanja da želim igrati samo za BiH

Razgovarao: Edin Isanović
Muhamed Bešić (Foto: Fradi.hu)
Muhamed Bešić (Foto: Fradi.hu)
Muhamed Bešić (21) nogometaš je mađarskog Ferencvaroša. Legitimni je zapovjednik odbrane ovog tima. Ovaj ratoborni stoper pokazuje toliko jednostavnosti u iznošenju lopte iz kritične zone. Igrao je za mladu i A reprezentaciju BiH. U razgovoru za Klix.ba govorio je o svojim počecima, aktuelnoj situaciji u Ferencavarošu, životu u Budimpešti, reprezentaciji...

Jeste li kao dijete maštali da ćete jednoga dana postati veliki igrač?

Jesam. Od malih nogu želio sam biti profesionalni nogometaš. Nikada nisam sumnjao da neću uspjeti. Pred sebe sam postavio cilj i ništa me drugo nije zanimalo. Sretan sam zbog ovakvog raspleta, mislim da ću još više napredovati u karijeri. Poručujem svima da vjeruju u sebe i da se imaju pravo nadati da će im se jednoga dana snovi ostvariti.

Trenutno ste u Ferencvarošu. Možete li ove sezone osvojiti naslov prvaka?

Igramo dobro i u vrhu smo. No, da bi se govorilo o tituli potrebno je prvo proći period stabilizacije. Vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da se vratimo na stare staze uspjeha. Najozbiljniji konkurent za vrh je Videoton.

Da li ste se adaptirali na život u Budimpešti?

Svakako. Sve je sjajno i nije mi se bilo teško navići na takvo okruženje. Imam samo riječi hvale. Sve što je potrebno može se pronaći. Zaista uživam. Nisam pogriješio kada sam odabrao glavni mađarski grad kao novu destinaciju nakon odlaska iz Hamburga.

Popularni Mume u dresu HSV-a (Foto: AFP)
Popularni Mume u dresu HSV-a (Foto: AFP)

Možete li nam reći nekoliko rečenica o mađarskoj nogometnoj ligi?

Ne može se porediti sa razvijenim evropskim ligama. Ipak, ono što ohrabruje jeste činjenica da se posljednjih nekoliko godina mnogo ulaže. Siguran sam da se podigla na jedan veći nivo. Postala je interesantna opcija za mnoge igrače. Za pretpostaviti je da će u narednom period biti još kvalitetnija.

Prošlu sezonu odigrali ste odlično. Je li ponuda za promjenu sredine?

Jeste. No, klub mijenjam ako je ponuda po mojoj mjeri, odnosno ona koja će zadovoljiti sve strane. Ovdje mi je dobro i ne vidim razloga da idem.

Gdje biste voljeli nastaviti karijeru, u kojoj ligi?

Nisam previše razmišljao o tome. Gdje god odem, izborit ću se. Vjerujem u sebe, znam koliko sam spreman kao nogometaš. Ipak, vidjet ćemo sve za tri ili četiri godine kada odem u neki veći klub.

Iako pružate sjajne partije selektor U-21 bh. tima Vlado Jagodić izostavio Vas je sa reprezentativnog spiska. Kako to komentarišete?

Nemam komentar. Nedavno sam rekao da poštujem selektorovu odluku i da ću se uvijek odazvati pozivu u nacionalni tim.

Očekujete li u budućnosti poziv šefa državnog A tima Safeta Sušića?

San svakog igrača je nastup za najjači nacionalni tim. Svaki dajem sve od sebe. Radim i borim se, nadam se da će to Sušić vidjeti. Kada igrate do krajnjih granica svojih mogućnosti, to se uvijek isplati. Nadam se da će tako biti i sa mnom.

Bešić među Zmajevima u prijateljskom meču protiv Grčke (Foto: AFP)
Bešić među Zmajevima u prijateljskom meču protiv Grčke (Foto: AFP)

Zmajevi su izborili plasman u Brazil. Koliko to znači za BiH?

Mnogo. Imamo dobre igrače koji su u Litvaniji završili sjajno započeti posao. Temljem viđenog u kvalifikacijama zaslužili smo odlazak na Mundijal. U svakom slučaju mi smo sada vrlo dobra reprezentacija koja stalno raste, a posljednji rezultati to potvrđuju. Drago mi je što smo se plasirali i ništa drugo nije važno.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Najčešće kod kuće. Puno spavam i odmaram se. To mi čini veliko zadovoljstvo.

Jeste li ikada pobjegli iz karantina?

Mentalno sam jaka osoba, tako da do sada nisam bježao. U svakom trenutku znam šta hoću i šta trebam uraditi.

Imate nekoliko tetovaža na sebi. Jedna od njih je za državu BiH. Možete li nam reći nešto više o tome?

Bosanac je bila moja prva tetovaža na desnoj ruci. Još kada sam bio u HSV-u dao sam svima do znanja da želim igrati samo za svoju državu. Dosta ih to nije shvatilo. Ja sam rođen u Berlinu. Moja vrata u internatu bila su puna naljepnica Bosne i Hercegovine, a u sobi sam imao bh. zastavu na zidu.