14. kolo Bundeslige
0

Može li Wolfsburg do pobjede protiv Werdera?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Borussia Dortmund danas stiže u Hoffenheim našeg Salihovića i Ibiševića želeći ostaviti dobar utisak na terenu, ali istovremeno biti i dostojan protivnik. Džekin i Misimovićev Wolfsburg u okviru 14. kola Bundeslige gostuje kod Werdera iz Bremena, dok se istovremeno bori u Ligi prvaka.

Odnosi među Borussije i Hoffenheima narušeni su prošle sezone na utakmici u Hoffenheimu uvredama i prijetnjama smrću nekoliko gostujućih navijača koje su uputili vlasniku domaćeg tima Dietmaru Hoppu. Generalni menadžer tima iz Dortmunda ove sedmice uputio je pismo navijačima svog kluba da očuvaju njegovu reputaciju i pokažu više poštovanja prema Hoppu.

"Moramo pokazati da smo težak protivnik", rekao je trener Jurgen Klopp, a prenosi ESPN. "Ovo je naša treća utakmica u gostima zaredom u veoma kratkom periodu i protiv jakog tima, tako da sigurno nećemo biti favoriti. Ipak, moramo održati svoj rekord."

Podsjetimo, Dortmund nije izgubio u posljednjih šest gostovanja. Imali su tri pobjede i tri remija, te se tako našli u sredini tabele.

Hoffenheim je, na drugoj strani, uspio ući u top pet na tabeli Bundeslige impresivnom pobjedom protiv Kölna od 4:0 prošlog vikenda.

Trener Ralf Rangnick ima skoro cijeli tim na raspolaganju, od Carlosa Eduarda, Josipa Šimunića i Sejada Salihovića, nogometaša koji su se vratili redovnim treninzima.

Andreas Ibertsberger mogao bi zaigrati sa zaštitnom maskom nakon povrede koju je zaradio na treningu.

"Odluka o tome hoće li igrati u subotu je na Andreasu", izjavio je ranije Rangnick.

Kad je u pitanju drugi nama zanimljiv meč, onaj između Bremena i "vukova", on će se igrati bez Claudija Pizarra u sastavu domaćih, koji pokušavaju ostati neporaženi u duelima sa "zelenima". Prošlog vikenda pobijedili su Freiburg sa visokih 6:0, ali ih je nespremne dočekala vijest o povredi koju napadač iz Perua Pizzaro vuče već duže vrijeme.

Uprkos nadzoru vodećih njemačkih medicinskih stručnjaka, i nogometaš i tim morat će biti strpljivi. To će, na drugoj strani, dati priliku Morenu Martinsu da se dokaže.

Wolfsburg je u igri "toplo-hladno" na osmoj poziciji na tabeli. Trener Armin Veh stoga će morati pripremiti dobru taktiku u još jednom okršaju klubova koji nikad ne završi bez golova. Ova dva kluba susrela su se 29 puta, a u svakom je susretu postignut barem jedan gol.

Poznata kladionica bet-at-home u svojoj ponudi za pobjedu Bremena nudi kvotu 1,75, za remi 3,50, dok je za trijumf Wolfsburga izbacila ponudu 4,40. Očigledno je da domaćinu daju veće šanse.

Bochum i Köln sinoć su odigrali prvu utakmicu ovog kola njemačkog nogometnog prvenstva bez pogodaka 0:0.

Parovi 14. kola Bundeslige (subota):

Hertha Berlin – Eintracht Frankfurt (15:30) Mainz – Hamburg (15:30) Nuernberg – Freiburg (15:30) Hoffenheim – Borussia Dortmund (15:30) Werder Bremen – Wolfsburg (15:30) Borussia M’gladbach – Schalke (18:30)

U nedjelju igraju: Bayer Leverkusen – Stuttgart (15:30) i Hannover – Bayern Munich (17:30).

Na vrhu tabele je Bayer Leverkusen sa 26 bodova, a slijede ga Werder Bremen (26), Schalke (25), Hoffenheim (23), Hamburg (23), Mainz 05 (22), FC Bayern (21), Wolfsburg (21), Dortmund (18)...