Premijer liga BiH
0

Može li se sarajevskom derbiju vratiti stari sjaj?

Piše: Edin Isanović
Svaki stanovnik jednog grada gdje dva ili više timova djele megdan reći će vam da je upravo taj njihov derbi najžešći.

U subotu je na programu derbi vječitih sarajevskih rivala. Sudar Željezničara i Sarajeva bit će 94. u njihovoj historiji. Statistika pokazuje da tim sa Grbavice ima 29 trijumfa, u 36 dvoboja krajnji ishod bio je neodlučen, dok je tim sa Koševa slavio 28 puta.

Prema podacima portala Footballderbies.com, okršaj plavog i bordo tim zauzima 26. mjesto (prošle godine bio jednu stepenicu više) na svijetu po rivalitetu, dobio je ocjenu 7,5. Prvi na listi najvatrenijih gradskih derbija je istanbulski dvoboj Fenerbahče - Galatasaray (8,6). Na drugom mjestu je sudar klubova iz Buenos Airesa, Boca Juniorsa i River Platea (8,5), dok je treći "old firm", veliki škotski derbi između Glasgow Rangersa i Celtica (8,3). Naravno, svaki stanovnik jednog grada gdje dva ili više timova djele megdan reći će vam da je upravo taj njihov derbi najžešći.

Današnji Željezničar i Sarajevo nisu na nekadašnjem nivou. Finansijska nestabilnost, brojne promjene trenera i preokupacija kako što prije nešto prodati samo su nekih od faktora koji su doveli do pada kvaliteta.

Derbi je 1982. pratilo 50.000 gledalaca
Najveća posjeta derbija zabilježena je 10. marta 1982. godine. Na Koševu je bilo prisutno rekordnih 50 hiljada gledalaca. U to vrijeme Sarajevo i Željezničar u izuzetno jakoj jugoslovenskoj ligi borili su se za sami vrh tabela, što je izazvalo ogromno interesovanje ljubitelja nogometa u gradi na Miljacki.

Iako je zanimanje za ove duele u posljednje vrijeme počelo kopniti, očekuje se da će ovaj put Grbavica biti poprilično popunjena. Naime, i jedan i drugi tim imaju isti broj bodova, meč se igra pod svjetlošću reflektora, što se nije desilo dugo vremena. Nadamo se da će igrači u plavim i bordo majicama biti na visokom nivou i da će to ponovo biti praznik u glavnom gradu BiH.

Ishod je nemoguće prognozirati. To je utakmica puna tenzija, emocija, preokreta, borbe. Ovo je ipak derbi, i u igri je mnogo više od nogometa...