Premijer liga BiH
47

Može li Sarajevo ponovo otežati Željinu borbu za titulu

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo je bitku za titulu već izgubilo, Željezničar ponovo sanja o trofeju prvaka Bosne i Hercegovine, a prošle sezone upravo su na Koševu srušeni snovi o tituli Plavih. Novi sarajevski derbi koji počinje danas u 16:30 sati ne može odlučiti borbu za titulu, ali može otežati Željin pohod na prvo mjesto.

Nakon što je Zrinjski jučer slavio protiv Krupe u gostima (1:0), Željezničar je pao na drugo mjesto iza mostarskog tima koji ima bod više. Do kraja prvenstva pred Željezničarom je još šest utakmica tako da ni u slučaju današnjeg poraza neizvjesnost, kada je riječ o utrci za prvaka BiH, neće nestati. Čak i u slučaju pobjede Željezničara, eventualna razlika od dva boda u odnosu na Zrinjski, također, neće biti dovoljno velika da već sad odredi ko bi mogao biti novi prvak.

Liga za prvaka

Sarajevo - Željezničar (16:30 sati, Moja TV)

Široki Brijeg - Radnik (19:30 sati)

Ipak, 114. po redu ligaški sarajevski derbi značajan je s psihološkog aspekta, jer svaki derbi je poseban. Pobjede, odnosno porazi u takvim mečevima mogu donijeti veliku promjenu u samopouzdanju.

Ovaj derbi igra se u 5. kolu Lige za prvaka BiH, dakle tačno na pola puta ovog dijela takmičenja što znači da će posljednje kolo sezone biti odigrano na Grbavici i da ćemo u njemu gledati također sarajevski derbi.

Nakon četiri kola Lige za prvaka Željezničar je prvi na tabeli s 58 bodova, dok je Sarajevo na četvrtom mjestu s 43 boda. Ogromna razlika do 15 poena u odnosu na Plave zaista je bolna za Bordo tim koji na proljeće igra ispod svih očekivanja. Naime, od početka drugog dijela sezone Sarajevo je u osam mečeva upisalo čak četiri poraza i dva remija te samo dvije pobjede.

Toga je svjestan i trener Sarajeva Husref Musemić kojeg zabrinjava i podatak da se najvatrenija navijačka grupa koja podržava Sarajevo Horde zla odlučila na bojkot i najavila je da neće doći na sarajevski derbi. To je pokazatelj u kakvoj je krizi Bordo tim.

"Derbi je uvijek bitan iako je bodovna razlika velika. Bodovi u ovom meču važni su za oba tima, Željezničaru u borbi za titulu, nama u borbi za Evropu. Želimo osvojiti bodove. Na proljeće ne igramo na nivou ambicija kluba, ali to je iza nas", kazao je Musemić te dodao: "Sigurno mi je žao ako ne bude navijača. Navijači su ono što svaku utakmicu čini kvalitetnijom, posebno kada je riječ o derbiju. Nadam se da će doći do promjene i da će navijači biti tu. Iz krize je lakše izaći s njima, nego bez njih. Ne mogu se miješati u to ko odlazi iz kluba, zna se šta je moj posao."

Kako se bliži kraj sezone tako i raste pritisak u redovima Plavih. Pritisak koji podsjeća na onaj pritisak iz prošle sezone kada je Željezničar bio u borbi za duplu krunu, a na kraju ostao bez ijedne. Možda i taj epilog iz prošle sezone negativno utječe na izabranike Admira Adžema koji su u posljednje četiri zvanične utakmice upisali jednu pobjedu i tri remija. Željezničar, generalno, u posljednje vrijeme igra ispod očekivanja.

"Derbi je bitan iz više razloga, prije svega jer se radi o prestižu. Drugi razlog je što mi i nakon ove utakmice želimo biti na prvom mjestu. Želimo što bolje spremiti ekipu, imamo naporan ritam, srijeda-nedjelja, srijeda-nedjelja. Nadam se da ćemo obradovati navijače. Kako se bliži kraj pritisak je sve veći. Mislim da to neće utjecati na igru moje ekipe. Mislim da ćemo hladne glave ući u derbi, a takve ekipe i dobijaju derbi", smatra Adžem.

Sarajevu će u ovom derbiju nedostajati defanzivni veznjak Stanojević, koji je suspendovan, i štoper Šofranac, koji ima upalu pluća. Ostaje da se vidi ko će igrati umjesto njih dvojice. U prošlom kolu na gostovanju protiv Zrinjskog, Stanojevića je tokom meča zamijenio mladi Elvedin Herić koji je odigrao posljednjih desetak minuta meča, dok je na mjestu štopera protiv Zrinjskog uz Adukora od početka igrao mladi Mujakić.

U timu Željezničara neće biti povrijeđenih Stevanovića i Ramovića, ali ni Zeca ni Crnova koje je klub suspendovao. Ovi izostanci su veliki hendikep za trenera Adžema koji sada ima mnogo manji izbor na ofanzivnim pozicijama gdje igraj Ramović, Zec i Crnov.

Široki Brijeg na Pecari želi prekinuti niz od tri uzastopna remija, a za protivnika ima ekipu Radnika koji je u posljednja tri meča upisao dva poraza i remi.

U slučaju da Željezničar ne slavi na Grbavici te da Široki pobijedi ekipu Radnika, tim Gorana Sablića bi imao osam bodova manje od lidera tabele Premijer lige što znači da bi nade za titulom i dalje bile žive, a pobjeda bi sigurno učvrstila treću poziciju na tabeli koja garantuje Evropu.

Liga za opstanak

GOŠK - Vitez (16:30 sati)

GOŠK u 5. kolu Lige za opstanak dočekuje Vitez, ekipu koja je već ispala iz lige. GOŠK mora po pobjedu pošto su Čelik i Sloboda jučer upisali po tri boda. Čelik je kod kuće savladao Mladost, dok je Sloboda na Tušnju pobijedila Borac.

GOŠK u meč ulazi s remijem i pobjedom u posljednja dva meča, dok Vitez ima niz od četiri uzastopna poraza.