Meč odluke
6

Može li mlada reprezentacija BiH napraviti senzaciju protiv Portugala i izboriti baraž za EP

Piše: O. T.
Izabranicima Vinka Marinovića igra samo pobjeda. (Foto: NS BiH)
Izabranicima Vinka Marinovića igra samo pobjeda. (Foto: NS BiH)
Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:00 sati gostuje Portugalu u meču 10. kola grupe 8 u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Našem timu samo pobjeda može donijeti plasman u baraž za Evropsko prvenstvo, jer prvo mjesto je nedostižno zbog slabijeg međusobnog omjera protiv Rumunije.

Portugal je favorit u ovom meču, radi se o timu čija vrijednost prelazi iznos od 70 miliona eura, o timu u kojem desni bek Diogo Dalot nastupa za Manchester United, a lijevo krilo Diogo Jota, dečko koji je neizostavan član prve postave Wolverhamptona, tima koji nakon osam kola Premiershipa zauzima sedmo mjesto s dva boda više od Manchester Uniteda.

Portugalci u meču protiv BiH ne smiju izgubiti, bod im je dovoljan za prvo mjesto, ali u borbi za baraž najveću sigurnost ulijeva im pobjeda, jer poznato je da će u baraž putovati četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz devet kvalifikacionih grupa.

Kako stvari stoje, prvo mjesto u ovoj grupi zauzet će Rumunija kojoj je protiv Lihtenštajna na domaćem terennu večeras (meč počinje u 20:00 sati) dovoljan samo bod zbog boljeg međusobnog omjera od Portugala.

Govoreći o portugalskom timu selektor mlade reprezentacije BiH Vinko Marinović kazao je da se radi o odličnoj ekipi, ali vjeruje da će naš tim učiniti sve da dođe do pobjede.

"Radi se o zaista odličnoj ekipi, sastavljenoj od igrača koji nastupaju u jakim ligama. Prije početka kvalifikacija važili su za apsolutnog favorita u ovoj grupi i zaista imaju vrhunske pojedince. Međutim, pred nama je utakmica koja ima veliki značaj za obje ekipe. Spremali smo se najbolje što smo mogli, a ostaje da vidimo da li je to dovoljno. Ono što je sigurno jeste da svi moramo pružiti i više od maksimuma kako bismo došli do pozitivnog rezultata", kazao je Marinović.

Oba tima igraju u sličnoj formi i u posljednjih pet utakmica su ostvarili po četiri pobjede i jedan poraz.

Izabranici Vinka Marinovića su nakon dvije pobjede nad Velsom slavili u gostima kod Lihtenštajna i na svom terenu protiv Švicarske, dok su jedini poraz pretrpjeli u svom posljednjem susretu u Rumuniji.

Portugal je na svom terenu bio bolji od Lihtenštajna i u gostima od Švicarske, nakon čega im je uspješan niz prekinula Rumunija pobjedom od 2:1 u Pacos de Ferreiri. U posljednja dva meča Portugalci su zabilježili gostujuće pobjede protiv Velsa i Lihtenštajna.

Na tabeli najboljih drugoplasiranih reprezentacija siguran putnik u baraž je Grčka, a borbu za preostale tri pozicije vodi nekoliko reprezentacija. Portugal i BiH nisu sigurni među četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije ukoliko neko od njih osvoji drugo mjesto, ali nisu male šanse da ipak pobjeda za bilo koji od ova dva tima bude dovoljna za baraž.

Utakmica između Portugala i BiH počinje večeras u 20:00 sati u Funchalu.

Tabela grupe 8:

Trenutni raspored najboljih drugoplasiranih reprezentacija: