Simulacija istine?
16

Može li Liverpool do rekorda? Football Manager 2020 otkriva tablicu na kraju Premier lige

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Do završetka takmičenja ostalo je još 12 kola, a izgleda da videoigrica zna ime novog prvaka.

Liverpool tokom čitave sezone igra sjajno i poslije 25 utakmica još uvijek nije doživio poraz. Ljubitelji nogometa širom svijeta nagađaju koliko će trajati serija Crvenih i kako će izgledati tablica poslije završetka prvenstva. Novinar koji piše o videoigrama Nathan Bliss pokušao je pomoću igre Football Manager 2020 saznati odgovor na ovo pitanje.

Poslije osvajanja Lige prvaka prošle godine, Liverpool je nastavio sa sjajnim igrama u Premiershipu i svim ostalim takmičenjima. Ima 22 boda više od najbližeg pratitelja i prvaka Manchester Cityja, pa je teško vjerovati da će im titula izmaknuti poslije idućih 13 utakmica.

Jurgen Klopp je sa svojom ekipom nastavio niz iz prošle sezone i trenutno su na 42 utakmice bez poraza. Liverpool je udaljen samo sedam utakmica od rekorda koji su u sezonama 2003./04. i 2004./05. ostvarili igrači Arsenala.

U tekućoj sezoni osvojili su 73 od mogućih 75 bodova i na dobrom su putu uzeti više od 100 bodova tijekom jedne kampanje. To je pošlo za rukom jedino Manchester Cityju. Football Manager 2020 pokušava predvidjeti može li Liverpool do velikog podviga.

Konačna tablica u sezoni 2019./20.

Stručnjaci koji rade na stvaranju popularne igre poslali su ažuriranu verziju novinaru Blissu. Baza podataka osvježena je informacijama o igračima i timovima, promjenama trenera, rezultatima i stanjem na tablici.

Nema sumnje da će sezona Liverpoola i prema rezultatima popularne igre biti blistava, a ovo je prognoza rezultata derbija protiv gradskog rivala.

Everton - Liverpool 1:2 (strijelac za domaćina Richarlison u 39. minuti, a golove za Liverpool postigli su Sadio Mane u 41. minuti i Mohamed Salah u 45. minuti).

Igra predviđa da će Liverpool ostati neporažen i poslije gostovanja na Etihadu početkom aprila. Duel dvije prvoplasirane ekipe završit će rezultatom 1:1.

Manager kaže da će utakmica Liverpoola i Arsenala u Londonu okončati pobjedom gostiju od 0:1. Prema završetku sezone u popularnoj igri, Liverpool ostaje neporažen do kraja. Rekordi Arsenala i Manchester Cityja neće opstati još dugo.

Prvak je osvojio 110 bodova, 30 više od najbližeg pratitelja Manchester Cityja. Liverpool na kraju ima najbolju obranu i najefikasniji napad. Ako se ova prognoza nastala zahvaljujući simulaciji zaista obistini, tim Jurgena Kloppa nadmašit će rekord Arsenala od 49 utakmica bez poraza. Priliku nastaviti niz imat će i u sezoni 2020./21., piše Liverpool echo.

Ovo su svi rezultati Liverpoola do kraja kampanje, postignuti u igri Football Manager 2020.

Nogometna stvarnost je sasvim drugačija od videoigre, ali nema sumnje da Jurgen Klopp ima veoma moćnu ekipu. To znaju i kompjuterski programi.