Danas na SP-u
76

Može li Hrvatska "ohladiti" Rusiju i izboriti polufinale, Engleska favorit protiv Švedske

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Drugi polufinalni par Svjetskog prvenstva u Rusiji saznat ćemo danas kada svoje mečeve odigraju Hrvatska i Rusija, odnosno Engleska i Švedska. Prvi polufinalni par je već poznat, a čine ga Belgija i Francuska.

Na današnjem rasporedu prvo će na megdan izaći Švedska i Engleska čiji meč počinje u 16:00 sati na Kosmos Areni u Samari.

Engleska četvrtfinale Svjetskog prvenstva nije igrala od 2006. godine kada je zaustavljena od Portugala. Tada je Englesku predstavljao tim od kojeg se očekivalo mnogo više, a današnja generacija uprkos tome što se od nje nije očekivalo puno ima šansu nadmašiti rezultate koji su ostvarili Beckham, Lampard, Rooney, Gerrard i ostali.

Predvođeni Garethom Southgateom Englezi su stigli na korak do polufinala što bi bio ogroman uspjeh s kojim bi nadmašili očekivanja pošto je ovaj tim sačinjen od igrača koji generalno nemaju naročito iskustvo na velikim takmičenjima. Englezima su se određene stvari možda i "poklopile", ali da nije lako izboriti četvrtfinale pokazali su i Nijemci i Španci koji su razočarali.

Švedska je reprezentacija koja ne odgovara Englezima. Naime, Gordi Albion ima samo dvije pobjede u 15 utakmica protiv Švedske koja traži svoje prvo polufinale Svjetskog prvenstva nakon 1994. godine.

Šveđani igraju svoje peto četvrtfinale na svjetskim prvenstvima, a do sada su tri puta izborili polufinale (1938., 1958., i 1994.). Ispali su samo 1934. godine od Njemačke.

Englezi će na raspolaganju vjerovatno imati sve igrače, dok će Šveđanima nedostajati samo Lustig koji je suspendovan.

Meč između Hrvatske i Rusije počinje u 20:00 sati na Olimpijskom stadionu u Sočiju. Ove dvije reprezentacije su se do sada susrele tri puta, jednom je slavila Hrvatska, dok su dva meča okončana remijem.

Za obje reprezentacije ovo je najveća šansa generacije, meč koji spada među najvažnije u historiji ovih reprezentacija tako da je euforija u Hrvatskoj i Rusiji na vrhuncu.

Domaćin nikada ranije nije prošao grupnu fazu na svjetskim prvenstvima od kako nosi ime Rusija, a kao Sovjetski savez igrao je polufinale 1966. godine. Hrvatska je do sada samo jednom prošla grupnu fazu na svjetskim prvenstvima, a to se desilo 1998. godine kada je bila treća.

Od Rusije vjerovatno niko nije očekivao da će dobaciti do četvrtfinala, posebno kada je bilo jasno da će najvjerovatnije u osmini finala igrati protiv Španije ili Portugala. Ipak, Rusi koji su imali očajne rezultate u svim pripremnim mečevima dok su se spremali za Mundijal, na ovom prvenstvu su se pokazali u najboljem svjetlu što je krunisano izbacivanjem Španije u osmini finala.

Hrvatska dugo čeka na veliki rezultat generacije koju predvode Modrić, Rakitić, Mandžukić i ostali te je konačno došla do pozicije da se bori za novo polufinale na velikom takmičenju. Ogromne zasluge za ovaj uspjeh ima Zlatko Dalić koji je preuzeo ekipu pred kraj kvalifikacija za ovo prvenstvo.

Vatreni su puno puta do sada pokazali da mogu pobijediti bilo koga, na ovom prvenstvu to je najbolje osjetila Argentina, ali naše komšije su svjesne da Rusija u Rusiji može biti vrlo opasna, pogotovo zbog toga što je već dogurala daleko.

Rusima će nedostajati Juri Žirkov, dok bi Alan Džagoev trebao biti spreman. U redovima Hrvatske se očekuje da će Ivan Strinić i Mateo Kovačić biti spremni, oni su se mučili s povredama.

Prvo polufinale koje igraju Francuska i Belgija je zakazano za 10. juli. Drugi polufinalni meč u kojem će igrati pobjednici današnjih duela igrat će se dan kasnije, dok je meč za treće mjesto zakazan za 14. juli. Finale je na rasporedu 15. jula.