Četvrta sreća
0

Može li Ćiro prekinuti crni niz sa Portugalcima?

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Kako je i sam apostrofirao selektor Blažević za suparnike priprema iznenađenje kojim će ih šokirati. Ostaje da vidimo da li je to jedana od njegovih parada kako bi motivisao igrače i uvjerio ih kako su moćni ili doista nešto sprema.

Statistika nije na strani šefa državne nogometne selekcije BiH Miroslava Ćire Blaževića u dvobojima sa suparnicima naše reprezentacije u srijedu navečer. Naime, već 27 godina čeka pobjedu protiv Portugala (uključujući i njihove klubove).

Prvi poraz doživo je na klupi Dinama 1982. kada ga je Sporting u Lisabonu deklasirao sa 3-0. Identičnim rezulatatom izgubio je i 1996. godine na EP-u, kada je bio prvi šef struke reprezentacije Hrvatske.

Nakon uvodnih pobjeda na kontinentalnoj smotri u Engleskoj (nad Turskom i Danskom) osiguran je prolaz među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Kako su bili sigurni četvrtfinalista Blažević je odlučio da u okršaju sa Portugalom u posljednjoj utakmici takmičenja po grupama, izvede kombinovani sastav. Recimo tada je izostavio Ladića, Stanića, Asanovića, Štimca, Bobana i Šukera. Zbog bolesti nisu nastupali Jerkan i Bokšić. Vatreni su tada doživjeli težak poraz od 3-0. Bio je to udarac na samopouzdanje, ali sve je bilo snošljivo, jer su prošli dalje. Tada je Ćiro prizivao "elf“:

"U četvrtfinalu hoću Njemačku“, galamio je Blažević. Želja mu se ostvarila. U drugoj grupi (koja je davale protivnike Hrvatskoj) plasirale su se Njemačka i Češka, a otpala je Italija. Suparnik je bila upravo reprezentacija koja je priželjkivana. Recimo tada je današnji selektor bh. nacionalne vrste sjajno pripremio svoje izabranike za ovu utakmicu. U medijima je plasirana informacija da će se igrati defanzivna taktika puna opreza i navlaćenja protivnika. No pred sam meč Ćiro je u svom stilu naredio:

"Od prve minute u napad, odmah ih treba slomiti“. Tako je i bilo. No, sudije su mnogo pomogle Nijemcima koji su na kraju prošli dalje. Ipak, Hrvati su se revenširali dvije godine kasnije na Mundijalu u Francuskoj.

Treći put pognute glave bh. selektor morao je napustiti stadion Luz u subotu navečer. Poraz od 1-0 još je više povećao negativnu gol razliku, koja je i onako bila debelo u minusu. Nastavljen je crni niz.

Kako apostrofira selektor Blažević, za Portugalce priprema iznenađenje kojim će ih šokirati. Ostaje da vidimo da li je to jedna od njegovih parada kako bi motivisao igrače i uvjerio ih kako su moćni ili doista nešto sprema. Valja bude četvrta sreća i prekid crnog niza.

"Imamo reprezentaciju za najveće poduhvate“, stalno podvlači "trener svih trenera“. Ostaje da vidimo da li je to argumentirano. Srijeda je zadnja šansa za osvetu.