United gostuje Plavcima
9

Mourinhov novi povratak na Stamford Bridge, hoće li ga Chelsea još više zaboljeti?

Piše: O. T.
Jose Mourinho (krajnje desno) je tri puta gostovao s Unitedom kod Chelseaja i svaki put izgubio (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho (krajnje desno) je tri puta gostovao s Unitedom kod Chelseaja i svaki put izgubio (Foto: EPA-EFE)
Od kako je Jose Mourinho nastanio Old Trafford čak šest puta se sastajao sa Chelseajem, njegovim starim, (nekada) najdražim klubom. Nijednom nije upisan remi, a Mourinho je četiri puta gubio. Tri puta je gostovao na Stamford Bridgeu, svom nekadašnjem domu. I svaki put gubio. Danas od 13:30 sati ponovo je gost u Londonu, a ovaj put poraz bi mogao biti najbolniji.

Iako će Chelsea i Manchester United igrati meč tek 9. kola Premiershipa, Unitedov poraz značio bi i brisanje cilja koji se zove "osvajanje prvenstva u sezoni 2018/19.". Jer, ukoliko Chelsea slavi imat će 10 bodova više od Uniteda. Uz to, velike su šanse da će Manchester City danas kod kuće savladati Burnley te da će Liverpool u gostima pobijediti Huddersfield. U tom slučaju, Chelsea, Manchester City i Liverpool bi imali po 10 bodova više od Uniteda i bilo bi nerealno za očekivati da Crveni đavoli do kraja sezone, pa taman to iznosilo 29 kola, nadoknade takav zaostatak protiv takva tri tima. A tu su između i Arsenal i Tottenham....

Mourinho, dakle, ne smije izgubiti. Doduše, Unitedu i nije katastrofa ako ni ove sezone ne osvoji titulu, novi plasman u Ligu prvaka naredne sezone bio bi ponovo uspjeh. Međutim, atmosfera koja je ionako poljuljana bila bi znatno narušena i ponovo bi glavna tema bio Jose Mourinho i njegov eventualni razlaz s Unitedom. A takav epilog ne bi bio nimalo lagan zalogaj na Old Traffordu.

Manchester Untied u eri Josea Mourinha tri puta je gostovao na Stamdord Bridgeu protiv Chelseaja. Upisana su tri poraza, primljeno je šest golova. Postignut nijedan. Pronađite klub ili stadion na kojem je United ostvario tako loš učinak u tri vezana meča. Zapravo, pronađite klub ili stadion na kojem je Mourinho ostvario tako loš učinak u tri uzastopna meča. Težak zadatak za crvenu posadu.

Dok Chelsea ovaj meč dočekuje u sjajnom ozračju u kojem su glavna tema prekrasni nogomet koji je donio Maurizio Sarri, kao i sjajne predstave Edena Hazarda kojeg se dovodi u kontekst najboljeg igrača svijeta, Manchester United na preteško gostovanje dolazi u vrlo upitnom raspoloženju. Ipak se radi o trećoj Mourinhovoj sezoni...

U prethodnom kolu Chelsea je bez problema u gostima savladao Southampton (3:0), dok je United kao domaćin kod kuće nakon velikog preokreta srušio Newcastle (3:2) u meču o kojem se govorilo da će biti posljednji za Mourinha na klupi Crvenih đavola.

U redovima Uniteda upitni su Diogo Dalot, Marouane Fellaini, Nemanja Matić, Scott McTominay, Luke Shaw, Jesse Lingard i Marcos Rojo za razliku od domaćina koji bi trebao imati sve standardne igrače na raspolaganju.

Već smo napomenuli da je pred Unitedom pretežak zadatak, što nije teško zaključiti, a mnogo toga se vidi i u statIstici koja kaže da su Crveni đavoli u posljednjih 16 gostujućih mečeva upisali samo jednu pobjedu protiv Chelseaja. A ta pobjeda upisana je u oktobru 2012. godine kada je na klupi i dalje sjedio Sir Alex Ferguson.