Nogomet
1

Mourinho: Volim kad me suparnički navijači vrijeđaju

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Menadžer Chelseajevih nogometaša, kontroverzni Jose Mourinho, dao je intervju za Guardian u kojem je, između ostalog, objasnio zašto voli kad ga suparnički navijači vrijeđaju.

Otkako se vratio u Chelsea ovog ljeta Mourinhu suparnički navijači redovno na svakoj utakmici viču: "Odj... Mourinho!" Ali njemu to ne smeta.

"Uživam igrati kod kuće, osjetiti strast navijača Chelseaja, što su sretni da me imaju na svojoj strani. Ali volim igrati i u gostima, osjetiti kako suparnički navijači bodre svoju ekipu i prema meni pokazuju neprijateljstvo. To je čisto neprijateljstvo, nije agresivno", rekao je Mourinho.

"Ako Chelseajevi navijači na gostovanju kod Norwicha pjevaju "Jose Mourinho", a njihovi navijači viču "Odj... Mourinho", mislim da to nije agresivno neprijateljstvo. To je bolje nego da me ignorišu, čisto je. Kada naprimjer odem u zemlju poput Španije i govore mi: "Portugalski kur... sine", onda znate da je to dubok osjećaj i prava mržnja. Ovdje je neprijateljstvo drugačije. Kada ne pobjeđujem, onda više nisam "poseban". Razumijem to i sviđa mi se".

Objasnio je portugalski strateg i kako je po dolasku u klub otkrio da je kapiten John Terry izgubio samopoštovanje.

"U zadnjih nekoliko godina nije igrao puno, imao je problema na terenu, izvan njega, bio je suspendovan iz različitih razloga, bio je povrijeđen i imao je menadžere koji mu nisu dovoljno vjerovali. I činilo se u određenom trenutku da mu karijera ide u pogrešnom smjeru. Čak i ja sam se izdaleka pitao što se događa tom momku. Sretan sam što i dalje dokazuje da je vrhunski igrač. Igra na poziciji na kojoj godine ne igraju ogromnu ulogu. To je pozicija na kojoj se treba više osloniti na postavljanje, koncentraciju i tajming, treba biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Vidite koliko vrhunskih timova ima iskusne igrače na stoperskim pozicijama, u Barceloni je to Carles Puyol, u Manchester Unitedu Rio Ferdinand, u Liverpoolu je bio Jamie Carragher do prošle sezone. John također dokazuje svoju kvalitetu i s obzirom što je napravio za Chelsea u zadnjih deset godina mislim da se zaslužuje vratiti na pravi put", rekao je Mourinho.