Joseova analiza
129

Mourinho: Ronaldo pazi na sve detalje, želio je izvući faul koji mu ja ne bih dosudio

Klix.ba
U analizi utakmice između Portugala i Španije (3:3) trener Manchester Uniteda Jose Mourinho nije štedio riječi hvale za Cristiana Ronalda, ali je posebno istakao i učinak svog bivšeg napadača Diega Coste.

Portugal i Španija pružili su meč za pamćenje, a konačan rezultat glasio je 3:3. Meč se igrao u okviru 1. kola grupe B, a Portugal je dva puta imao prednost, Španija jednom. Na kraju je bod Portugalu donio Cristiano Ronaldo sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca čime je zaokružio svoj hat-trick.

O utakmici je govorio Mourinho koji tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji radi kao analitičar za Russia Today. Portugalski stručnjak je na početku analize istaknuo jedno ime, a nije riječ o Ronaldu, nego o Diegu Costi, napadaču Španije.

Costa je postigao dva gola za Španiju i meč je napustio u 77. minuti pri vodstvu Španije rezultatom 3:2. Jedanaest minuta kasnije Ronaldo je izjednačio na konačnih 3:3.

"Za mene, jedna utakmica je bila s Diegom Costom i jedna utakmica poslije Diega Coste. Utakmica se promijenila nakon što je on izašao. Nakon njegovog izlaska štoperi Portugala se više nisu bojali da izađu visoko, imali su više samopouzdanja i tim je postao više kompaktan. Tada je stigao i gol inteligentnog i iskusnog Ronalda", kazao je Mourinho.

Mourinho je trenirao i Costu i Ronalda. Costu je trenirao u Chelseaju, dok je s Ronaldom radio u Realu iz Madrida. Za Ronalda je kazao da pazi na sve detalje pa tako i na to kada i gdje "izvući" faul.

"Ronaldo je znao da je tim u opasnosti i on zna da su prekidi jedna od šansi za povratak. Dok smo bili u Realu mnogo je vježbao slobodne udarce, posebno iz te situacije. Da sam sudija, vjerovatno ne bih dosudio onaj faul, jer znam prirodu igrača i znam da je Ronaldo pokušavao izvući taj faul od Piquea. Ali, Ronaldo je pametan. Kontrolira svaki detalj utakmice. Gol je fantastičan. Živi zid je bio ispravno postavljen, jer su zid počeli, ako se ne varam, s Piqueom i Busquetsom, ali let lopte je fantastičan", rekao je Mourinho.