Nogomet
0

Mourinho napustio Chelsea

FENA
Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho više nije trener engleskog premierligaša Chelsea. U saopćenju kluba sa Stamford Bridgea Mourinho je napustio klub sporazumnim raskidom ugovora.

Kako prenose britanski listovi Portugalac je poslao SMS poruke kapitenu Johnu Terryju, te nekolicini starijih igrača i poručio im kako se više neće vidjeti.

Osim šture poruke o potvrdi prekida saradnje niko od čelnika kluba nije bio raspoložen za razgovore. Vlasnik kluba Roman Abramovič sazvao je hitni sastanak kako bi se dogovorila strategija za budućnost.

Mourinho je u London stigao 2004. godine nakon što je na klupi Porta osvojio naslov prvaka Evrope. Već u prvoj sezoni osvojio je naslov engleskog prvaka koji su navijači Chelsea čekali od 1955. godine. Iduće sezone Chelsea je odbranio titulu, a pod vodstvom Mourinha osvojio je i dva Liga Kupa, te jedan FA Kup. U Ligi prvaka tri puta su stigli do polufinala.

Britanska televizija BBC objavila je kako će Mourinha za kormilom engleskog nogometnog premierligaša naslijediti dosadašnji sportski direktor Izraelac Avram Grant. Ovu vijest zasad nisu potvrdili na Stamford Bridgeu.

Grant je u Chelsea stigao u julu na poziciju jednog od direktora i to iz Portsmoutha gdje je bio tehnički direktor. Od 2002. do 2006. godine bio je izraelski selektor, a trenirao je i Hapoel Petah Tikvu, Maccabi iz Tel Aviva, te Hapoel i Maccabi iz Haife.