Premiership
6

Mourinho mora srušiti Pijetlove: United protiv Tottenhama na Teatru snova

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manchester United večeras od 21:00 sati na svom terenu igra derbi protiv Tottenhama. Bit će to meč od velikog značaja za United, a posebno za Josea Mourinha koji pokazuje da "sindrom treće sezone" ipak nije pogrešan pojam.

Mourinho je samo jednom u trenerskoj karijeri dočekao početak četvrte sezone tokom mandata u nekom od klubova koje je vodio. To je bilo u Chelseaju 2007. godine, ali već u septembru te godine napustio je klub.

U ostalim slučajevima klub bi napuštao najkasnije na kraju treće sezone, a nekoliko puta to bi se dešavalo i ranije. Ovo mu je treća sezona u Unitedu.

Branio se Mourinho jedne prilike objašnjenjima kako je "sindrom treće sezone" pojam koji je beznačajan i koji ne opisuje njegov rad u klubovima. Navodio je Portugalac primjere kako je s Chelseajem u trećoj sezoni 2007. godine igrao polufinale Lige prvaka koje je izgubio na penale, kako je s Realom iz Madrida 2013. godine također igrao polufinale Lige prvaka, kao i finale Kupa kralja.

Uprkos tome, vrijeme pokazuje da "sindrom treće sezone" u životu i karijeri uspješnog trenera ipak ima smisla i da je tačan. Samo je pitanje da li će na Old Traffordu "preživjeti" taj sindrom...

A da bi uspio u tome, mnogo će mu pomoći ako večeras slavi protiv Tottenhama, jer United je u 2. kolu Premiershipa poražen od Brightona u gostima te je uveliko otežao početak svoje sezone.

Večerašnji okršaj u 3. kolu Premiershipa, okršaj protiv Tottenhama na Old Traffordu, mnogo znači za United, a najviše za Mourinha, jer pobjede u takvim mečevima uveliko vraćaju i podižu samopouzdanje.

Poraz, pa i remi bio bi neuspjeh, jer Liverpool i Chelsea već imaju po devet bodova, Manchester City ima sedam, Tottenham šest...

No, kiks Manchester Cityja protiv Wolvesa u ovom kolu (1:1) i teška pobjeda Chelseaja nad Newcastleom (2:1) pokazali su i podsjetili da je Premiership neizvjestan i da nikome neće biti lako pa s te tačke gledišta i onaj poraz Uniteda od Brightona nije toliko katastrofalan.

U sastavu Uniteda mogli bi se naći Nemanja Matić, Antonio Valencia i Alexis Sanchez koji su imali problema s povredama, a treninzima se priključio i Diogo Dalot.

Victor Wanyama je počeo trenirati s ekipom Tottenhama, ali izgleda da neće igrati večeras, a neće biti ni Heung-min Sona koji je na Azijskim igrama s Južnom Korejom.

Upitno je da li će na golu Pijetlova biti Hugo Lloris koji je nedavno boravio u policijskoj stanici zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

United ima odličnu formu protiv Tottenhama na Old Traffordu. U posljednje četiri domaće utakmice protiv Pijetlova igrači Uniteda upisali su četiri pobjede, pri čemu nisu primali gol.

To je ohrabrujući podatak za United, ali zabrinjavajuće je to što je David de Gea, računajući i mečeve Svjetskog prvenstva u Rusiji, primio 10 golova iz posljednjih 14 udaraca upućenih u okvir njegovog gola.

Tabela:

Rezultati by SofaScore