Nogomet
12

Mourinho: Engleski treneri su potcijenjeni, opstati u ligi sa manjim klubom je poput trofeja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho pohvalio je trener slabijih klubova kazavši da oni "osvajaju trofeje" tako što izbore opstanak.

Mourinho će sa svojim Unitedom danas gostovati West Bromwich Albionu kojeg sa klupe predvodi Tony Pulis. Riječ je o treneru koji nikada nije ispao u niži rang radeći na klupi nekog kluba, a koliko dobar posao radi pokazuje i podatak da je WBA trenutno sedmi na tabeli Premiershipa i ima samo četiri boda manje od Mancehster Uniteda.

Upitan da li su treneri poput Pulisa potcijenjeni, Mourinho je kazao da jesu, jer njihov posao nije lagan. Mourinho je pri tome povukao paralelu između trenera sličnih Pulisu i trenera sličnih sebi, kao što su Pep Guardiola, Antonio Conte i Jurgen Klopp.

"Mislim da jesu, jer oni su drugačiji profili. Kada vodite klubove kakve smo mi vodili, a to su Real Madrid, Inter, Barcelona, Bayern, Juventus, Dortmund, onda su naši ciljevi očigledno nemogući ciljevi za ljude poput Pulisa, Alana Pardewa, Marka Hughesa, Davida Moyesa, svih njih. Tony je osvojio trofeje svugdje, u svakom klubu. On nije ispao sa Stokeom - to je trofej. Nije ispao sa West Bromom - to je još jedan trofej. Nije ispao sa Crystal Palaceom - još jedan trofej i tako dalje. Slično kao Sam Allardyce koji nikada nije ispao u niži rang, to je veliki trofej. Ne možete od Sama očekivati da bude šampion sa ekipama koje je vodio", rekao je Mourinho.