Brutalno iskren
31

Mourinho briljantno objasnio evoluciju "genija" Messija

Klix.ba
Legendarni portugalski trener Jose Mourinho gostujući kao analitičar na televiziji beIN SPORTS sjajno je objasnio kako je Lionel Messi postao genij u Barceloni.

"Sretan sam što sam sve vrijeme bio blizu Messija kada se razvijao u karijeri. Prva utakmica koju je igrao za Barcelonu bila je njihovo gostovanje na Portovom novom stadionu 2004. godine. Igrao sam protiv njega dok sam vodio Chelsea, poslije Inter i na kraju Real, gdje sam bio tri sezone. Puno ga je ljudi treniralo, ali on je iz godine u godinu postajao bolji. Mogu samo reći da je genij. To je prava riječ za njega. Genij", rekao je Mourinho.

Portugalac smatra kako je Messi ipak imao sjajne saigrače gotovo cijelu karijeru koju je proveo u Barceloni.

"Kada igra između linija, dobije loptu u dobroj situaciji od Piquea, a to je dodavanje koje ne može napraviti svaki štoper u svakom velikom klubu. Može ulaziti u sredinu s lijeve strane jer Jordi Alba 25 puta po meču projuri po toj strani. Potreban prostor mu naprave napadači poput Suareza. Kada je na desnoj strani, onda ne igra odbranu jer Rakitić zatvora prostor iza njega. Uvijek je u Barceloni imao dobru ekipu, odbranu, trenere i uvijek je bio u fantastičnoj situaciji. Međutim, svejedno je genij pa ostaje pitanje kakva će Barcelona biti kada Messi ode u penziju", pita se Portugalac.

Inače, Messi je i dalje prvi favorit za osvajanje Zlatne lopte u 2019. godini budući da je ove sezone u 47 utakmica postigao 48 pogodaka i podijelio 22 asistencije.