{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostarski grafiti o voljenom klubu i gradu

29.11.2014. u 21:16
62
151
Mostarski grafiti o voljenom klubu i gradu
62
Grafiti predstavljaju jedan specifičan "subkulturni izlog" u kojem autori progovaraju svojim jezikom, upozoravaju nas na vrijednosti ili postojanje i osjećaj pripadnosti nekome ili nečemu. To se najbolje primijeti kod grafita navijača, gdje se na kreativan način iskazuje odanost nekom klubu i istovremeno slave njegovi sportski uspjesi.
Grafitima navijači šalju poruku društvu da postoje, te pokušavaju na takav način popularizirati voljeni klub. Uz nazive navijačkih grupa, često se ističe mjesto ili gradska četvrt iz koje dolaze autori grafita, što ukazuje na snagu i veličinu navijačkih grupa na određenom teritoriju.

Mostar je više od jednog stoljeća fudbalski grad u kojem egzistiraju dva kluba - HŠK Zrinjski i FK Velež koji iza sebe imaju hiljade frenetičnih navijača. Pored Veležovih pristalica popularno zvanih Red Army, a čije postojanje je ozvaničeno 1981. godine, 1994. nastala je navijačka grupa Ultras Mostar koja podržava fudbalere Zrinjskog. Zadnjih godina u gradu na Neretvi sve se više pojavljuje novi grafiti koji su posvećeni ovim gradskim rivalima.

"Mostar u srcu, Velež do groba", najčešća je parola Veležovih navijača, dok je na drugoj strani za Zrinjski kažu da je "Voljen i stvoren da živi vječno".

Među grafitima posvećenim Veležu nismo pronašli niti jedan posvećen nekome od fudbalskih velikana koji su nosili dres ovog kluba tokom minulih devet decenija. Ultrasi su s druge strane grafit u Vukovarskoj ulici posvetili Luki Modriću, dok također postoji u gradu i grafit posvećen dvojici prerano preminulih navijača.

Grafiti Red Armyja i Ultrasa koji veličaju voljene klubove jako su česti na ulicama Mostara, a jedni i drugi za svoj klub kažu da je ponos grada na Neretvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: