Premijer liga BiH
20

Mostarski derbi u centru pažnje, Željezničar dočekuje Mladost

N. K.
Detalj s posljednjeg mostarskog  derbija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s posljednjeg mostarskog derbija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Četiri utakmice 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se danas, a najviše pažnje privlači mostarski derbi između Veleža i Zrinjskog.
Susret se igra na stadionu Rođeni, gdje će domaći tim pokušati napokon doći do pobjede nakon što su u posljednja dva kola izgubili od Borca i remizirali s Mladosti te ispali iz Kupa od Tuzla Cityja.

Veležov trener Feđa Dudić kazao je kako se danas igra za tri boda, ali i za prestiž.

"Odradili smo dobre mini pripreme van grada i osim odavno povrijeđenih Harisa Ovčine i Elmira Kuduzovića, svi igrači su na raspolaganju. Također, imam određenih dilema zbog pravila o broju stranaca pa sam u izmjenama limitiran po pitanju centralnog napadača, ali spremno dočekujemo ovu utakmicu", kazao je Dudić.

S druge strane, Zrinjski igra promjenljivo u posljednje vrijeme. Tako su u ligi poraženi od Širokog Brijega, potom su podijelili bodove sa Sarajevom, ali su u Kupu izbacili Slobodu.

"Kao i sve druge protivnike, gledao sam i Velež u nekoliko utakmica i nema govora o ikakvom podcjenjivanju. Izuzetno respektiramo njihovu energiju i igre, pogotovo na domaćem terenu, ali neće biti nešto novo ako kažem da je ekipa Zrinjskog kvalitetnija", rekao je trener Plemića Hari Vukas.

Historija je apsolutno na strani Zrinjskog budući da Velež nije slavio u derbiju još od maja 2014. godine. Također, Zrinjski je pobijedio u posljednjih pet zvaničnih utakmica između ova dva tima.

Željezničar će se na Grbavici pokušati iskupiti za težak poraz od Borca u prošlom kolu, a protivnik je idealan za to budući da se ekipa Mladosti nalazi u krizi. Nedavno su Plavi upravo Mladost deklasirali sa 6:1 u susretu Kupa BiH.

U preostalim utakmica sastaju se Tuzla City i Radnik te Zvijezda 09 i Borac.

Parovi 13. kola:

Sarajevo - Čelik 2:0 Velež - Zrinjski (15:00 sati) Željezničar - Mladost (18:00)

Tuzla City - Radnik (15:00) Zvijezda 09 - Borac (15:00) Široki Brijeg - Sloboda (nedjelja)

Tabela: