Nogomet
0

Mostar: U navijačkim neredima 36 ozlijeđenih, 6 uhapšenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sinoćnju utakmicu pretkola Kupa UEFA Zrinjski – Partizan, koja je završila uvjerljivom pobjedom Beograđana 6:1, obilježili su navijački neredi, koji su se dogodili za vrijeme i nakon završetka susreta.

Neredi su počeli na samom početku utakmice po dolasku gostujućih navijača. "Grobari" su na stadion uspjeli unijeti veći broj baklji, koje su uskoro završile među navijačima Zrinjskog.

Domaći navijači uzvratili su bacanjem kamenja na Grobare, pa je uslijedila desetominutna "izmjena paljbe" između suprotstavljenih navijača. Nakon što je policija uspostavila "tampon zonu" između navijača, koji su bili smješteni na istoj tribini, razdvojeni tek žičanom ogradom, utakmica je nastavljena.

Za vrijeme odvijanja utakmice "Grobari" su izvodili poznati repertoar uvrjedljivog navijanja i skandiranja imena ratnih zločinaca.

Po završetku utakmice, prigodom odlaska sa stadiona, gosti su se sukobili s policijom, a Mostar se pretvorio u pravu ratnu zonu nakon što su domaći navijači kamenjem zasuli autobuse sa srpskim navijačima.

Glavni sukob dogodio se kod Tržnog centra "Rondo", nekoliko stotina metara od stadiona, gdje je policija suzavcem pokušala rastjerati sukobljene navijače.

Prema prvim službenim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona u neredima je ozlijeđeno 36 osoba, od čega 27 policajaca. Od spomenutog broja ozlijeđenih teže tjelesne ozljede zadobio je jedan policajac te jedan navijač Partizana.

Uhapšeno je šest navijača, pet gostujućih i jedan domaći.