Prvi kandidat
12

Monaco otpustio Jardima, Henry na klupi Kneževa počinje i samostalnu trenersku karijeru

Klix.ba
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Ekipa Monaca je nakon katastrofalnog početka sezone otpustila trenera Leonarda Jardima, a prema pisanju francuskih medija, novi trener kluba trebao bi biti legendarni Thierry Henry.

Jardim je u klub stigao 2014. godine i odveo je Monaco do titule prvaka 2017. godine, što je bila prva titula prvaka za ovaj klub od 2000.

Ovaj 44-godišnji stručnjak je odveo Monaco do polufinala Lige prvaka u sezoni 2016/17., a pomogao je razvoju brojnih mladih igrača koji su iz Monaca napravili velike karijere. Prije svega se to odnosi na Kyliana Mbappea, a tu su također Martial, Carrasco, Bernardo Silva, Mendy, Bakayoko i Fabinho.

"Ponosan sam što sam bio trener Monaca u prethodne četiri godine. Dao sam sve od sebe i radio sam s velikom posvećenošću, ostvarili smo neke velike uspjehe kojih ću se uvijek sjećati", kazao je Jardim.

Predsjednik Monaca Vadim Vasilyev zahvalio se Jardimu na svemu što je uradio za klub, a istakao je da će on uvijek ostati dio porodice.

Kao mogući kandidat za sljedećeg trenera spominje se Thierry Henry koji trenutno radi kao pomoćnik Roberta Martineza na klupi reprezentacije Belgije. Ovo bi bio prvi samostalni trenerski posao za Henryja, a zanimljivo, upravo je u Monacu ovaj legendarni Francuz počeo svoju bogatu nogometnu karijeru.