Počinje drugi krug
46

Mogu li Francuzi dotući neuvjerljivu Argentinu, opasni Urugvaj ili čvrsti Portugal

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osmina finala Svjetskog prvenstva u Rusiji počinje danas, a otvaraju je Cristiano Ronaldo i Lionel Messi. Dva najbolja nogometaša svijeta neće se naći na istim niti na suprotnim stranama, ali ako uspiju slaviti u svojim mečevima, onda će omjeriti snage u četvrtfinalu. Bila bi to prava poslastica.

Na putu Leu Messiju i njegovoj Argentini sada stoji Francuska s kojom igraju danas od 16:00 sati. Bit će to prvi meč osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, a igra se na Kazanj Areni u Kazanju.

Argentina je već preživjela "stotinu muka" na ovom Mundijalu i jedva je prošla grupu u kojoj je zauzela drugo mjesto iza Hrvatske te ispred Nigerije i Islanda. Gaučosi su uprkos plasmanu u drugi krug jedno od najvećih razočarenja prvenstva, a da ponesu takvu etiketu nije ih mogao spasiti ni Lionel Messi koji se utopio u sivilo ekipe koju vodi zabrinuti i usplahireni Jorge Sampaoli. Ni najvjerniji navijači Argentine vjerovatno ne očekuju neku veću promjenu u igri svog tima, a makar nisu izgubili nadu u Messija i njegovu kreaciju.

Francuska nije oduševila, u grupi su igrali ispod nivoa, a ovaj meč će pokazati da li su se Francuzi štedili ili jednostavno ne mogu bolje. Djeluje da je riječ o ovom drugom, ali ruku na srce, ponovo ih ne čeka nogometni gigant, nego tim koji je pukom srećom stigao među 16 najboljih. Francuska sigurno nije mirna kada pogleda imena argentinskih igrača, ali briga je manja kada se podsjeti i pogleda kako je to Argentina odigrala grupnu fazu i kako je došla do Mundijala.

Ovaj meč mogao bi donijeti pregršt šansi i golova, jer sudeći po onom što smo vidjeli u grupi, meč bi mogao biti poprilično haotičan.

U drugom meču osmine finala od 20:00 sati večeras se sastaju Urugvaj i Portugal na Olimpijskom stadionu u Sočiju.

Urugvaj je tek u 3. kolu grupe A pobjedom nad Rusijom (3:0) pokazao veliki dio svojih raskošnih sposobnosti. A šta se drugo moglo očekivati od ekipe koja u odbrani ima Diega Godin i Josea Gimeneza te u napadu Edinsona Cavanija i Luisa Suareza. Ipak, bez obzira na meč protiv Rusije, dojam je da Urugvaj nije pružio ono najbolje.

Portugal je u grupi pokazao uglavnom ono što se i očekivalo od njega, igrao je čvrsto i disciplinovano što je zaštitni znak ove ekipe od kako je vodi Fernando Santos. Svakako je naprijed Cristiano Ronaldo, a tu su i RIcaardo Quaresma, Bernardo Silva i ostali igrači koji jednim potezom mogu riješiti meč. Portugalci su usput pokazali, naravno na krilima Ronalda, da mogu ganjati rezultat, postići više golova na jednom meču, a to se desilo protiv Španije, kada je bilo najteže i najpotrebnije. Jednostavno, radi se o ekipi koja je mudra, efikasna i koja posjeduje sva potrebna oružja da ide do samog kraja na kup takmičenjima.

Na osnovu onog što su prikazali u grupnoj fazi, neće biti iznenađenje ako Urugvaj i Portugal. Urugvaj još uvijek nije primio gol na prvenstvu što je odraz defanzivne stabilnosti bez obzira na činjenicu da su imali poprilično laganu grupu u odnosu na ostale. Pogledajte samo neke, uslovno rečeno, jače reprezentacije koliko su uspijevali sačuvati svoju mrežu. Dakle, Urugvaj je pokazao koliko je defantivno jak, a za Portugal to već znamo. "Šahovski potezi" mogli bi obilježiti ovaj meč.

Interesantno je da bi pobjede Portugala i Argentine značile da ćemo u četvrtfinalu vidjeti okršaj Ronalda i Messija, ali u ovom trenutku šanse za takvim nečim nisu velike.