Presuda u korist NS BiH
84

Mladost DK odlukom CAS-a ipak se neće vratiti u Premijer ligu BiH

D. Pajo
Montaža: Klix.ba
Montaža: Klix.ba
Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio je žalbu Fudbalskog kluba Mladost Doboj-Kakanj čime je potvrđeno da se ovaj klub neće vratiti u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, saznaje portal Klix.ba.

Mladost DK nije dobila licencu za nastup u Premijer ligi ove sezone te je ekipa izbačena u niži rang nakon čega je opstao FK Radnik, iako je na tabeli bio na mjestu koje donosi relegaciju.

FK Mladost je angažovao i veliki broj svjedoka koji su iznijeli sve što su imali, no na kraju je slučaj "pao" i ekipa ostaje u Prvoj ligi Federacije BiH iako su tražili povratak u Premijer ligu.

Iz kakanjskog kluba od samog starta su znali da će slučaj biti komplikovan i delikatan, ali su se nadali odluci u svoju korist. Međutim, od toga neće biti ništa.

Iz FK Mladost uložili su žalbu Sudu za sportsku arbitražu, ali je na kraju CAS ipak, nakon devet mjeseci presudio da slučaj licenciranja nije u njihovoj nadležnosti i da podliježe Statutu Nogometnog saveza BiH.

Podsjetimo, Drugostepena komisija za licenciranje NSBiH odbila je odobriti licencu Mladosti tokom prošlog ljeta, a razlog je taj što je ekspert NS BiH protumačio da je ugovor između kluba iz Kaknja i Grada Zenica nevažeći. Radi se o ugovoru o korištenju stadiona Bilino polje pošto je od ove sezone svaki klub trebao imati stadion s reflektorskom rasvjetom.

Kako Gradski stadion Doboj-Kakanj nema reflektore, Mladost je pokušala prijaviti zeničko Bilino polje, no ugovor kluba i Grada Zenica protumačen je kao nevažeći.

Proces za licenciranje za novu sezonu je trenutno u toku i postoji mogućnost za novim dramatičnim situacijama. Nadamo se da od toga neće biti ništa.