Velika nada
64

Mladog Francuza ne zanima Saudijska Arabija: Muslimanska zemlja, ali neću tamo ni za 600 miliona

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijska Arabija u posljednje vrijeme ulaže ogromne novce u nogomet pa je ova zemlja postala destinacija za mnoge slavne nogometaše, ali brojni su oni koji se tome protive.

Jedan od onih koji ne pomišljaju na odlazak u Saudijsku Arabiju je supertalentovani francuski nogometaš Rayan Cherki (20), porijeklom iz Alžira.

Cherki je očito trenutno vođen isključivo sportskim, a ne finansijskim motivima pa svoju karijeru želi graditi u Evropi - na najvišem nivou.

"Odlazak u Saudijsku Arabiju mi nije ni na kraj pameti. Da mi daju 600 miliona dnevno, ja tamo neću. Želim da igram u Evropi, želim da uživam ovdje, a nakon toga ćemo vidjeti. U budućnosti, pred kraj karijere, možda i odem tamo", rekao je Rayan Cherki.

Nije krio da ga Saudijska Arabija privlači s aspekta vjere, pošto je musliman.

"To je muslimanska zemlja i to je za mene jako važno. Vidjećemo pred kraj karijere kakvo će biti stanje s tom ligom", dodao je Cherki.

Cherki ima tek 20 godina, igra na poziciji veznog nogometaša, a ove sezone je neizostavan član startne postave Lyona za koji ima 31 meč u Ligi 1 i Kupu Francuske. Dao je tri gola i upisao šest asistencija na tim susretima.

Još uvijek nije debitovao za seniorsku reprezentaciju Francuske, ali prošao je sve omladinske selekcije i pitanje je vremena kada će stići poziv selektora Didiera Deschampsa.