Kvalifikacije za Euro 2013. u Izraelu
0

Mladi reprezentativci BiH ispustili pobjedu

Sarajevo-x.com
Mlada reprezentacija BiH (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mlada reprezentacija BiH (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine nadigrala je nogometaše Bjelorusije, ali je ispustila pobjedu. Meč u Minsku završen je rezultatom 1:1.

Domaći mladi nogometaši ušli su u susret uvjereni da će lako doći do pobjede, ali gosti su najavili borbu za najmanje jedan bod. Susretu nije prisustvovalo mnogo gledatelja, jer je ipak susret izabranih vrsta Bjelorusije i BiH u glavnom gradu Minsku, u većoj pažnji. I

Inače, od Minska do Borisova potrebno je više od jednog sata vožnje, tako su mladi igrači BiH imali podršku s tribina od Danijela Pirića i Mirsada Fazlagića, te Sergeja Barbareza, ambasadora nogometa u BiH.

Selektor reprezentacije BiH Safet Sušić od dva igrača Adnana Zahirovića i Muhameda Bešića, svom kolegi Vladi Jagodiću prepustio je Bešića, igrača Hamburgera, koji je već u 3. minuti zaprijetio odbrani domaćina. Ali, snažan udarac završio je pored gola Voytekhovicha.

Mladi BiH nastavili su s hrabrom i ofenzivnom igrom, Bešić i Višča unosili su nemir u odbranu Bjelorusa. Takva igra je urodila plodom, gosti su svoju premoć okrunili pogotkom Edina Višće, koje nedavno prešao iz Željezničara u turski Istanbul BB. Bila je to brza akcija napadača gostiju, Stavanović je uposlio Višću koje se najbolji snalazi u kaznenom prostoru i dovodi BiH u vodstvo.

Ipak, radost gostiju nije dugo trajala, domaći su dva minuta kasnije preko Igora Kuzmenoka poravnali na 1:1.

Brzo poravnanje Bjelorusije nije poremetilo igru gostiju, i dalje su igrali otvoreno. Predvođeni Edinom Višćom i Miroslavom Stavanovićem unose nemir u redove domaćina. U posljednjoj minuti zaprijetio je kapiten Nemanja Bilbija. Ako, se sve sabere prvih 45 minuta bilo je u znaku izabranika Vlade Jagodića, imali su više od igre, djelovali su opasnije, a što je najvažnije ostvarili su nakon prvog dijela rezultat koji su željeli, a to je bilo da Bjelorusi na odmor ne odmor ne odu sa prednošću.

Samo što je počeo drugi dio susreta Bilbija je bio u šansi, bh. igrači su i dalje prijetili i napadali sa željom da ponovno dođu u vodstvo, golman domaćih Voytekhovich je bio na mukama. U 54. minuti i Bjelorusi su zaprijetili, Khvaschinski je bio u šansi, ali golman Tomović je uspio spasiti svoju mrežu.

Koliko su mladi reprezentativci BiH bili nadmoćniji pokazuje broj udaraca iz ugla. Domaći su izveli četiri, gosti devet, Bjelorusi su uputili dva udarca prema golu, a izbranici Vlade Jagodića devet.

"Moramo biti zadovoljni jednim bodom jer smo nadigrani. Igrači BiH su nas iznenadili, ipak, smo mislili da smo slabiji", kazao je selektor Bjelorusije Yuri Shukanov.

Vlado Jagodić je istakao da je prava teta što nisu došli do pobjede.

"Najavili smo da nećemo biti poraženi ali prava je šteta što nismo pobijedili. Bilo smo bolji tokom cijelog susreta, nažalost nismo iskoristili nekoliko povoljnih šansi. Mislim da mlade Bjeloruse, odavno niko nije nadigrao kao ovaj put moji igrači."

Idući susret mladi BiH ponovno će, treći put zaredom, igrati u gostima.Domaćini su im mladi Nijemci, 6. oktobra u Ingolstadtu.

Tabela:

Njemačka 2 2 0 0 11:1 6 BiH 2 1 1 0 4:1 4 Bjelorusija 2 1 1 0 4:3 4 Cipar 2 1 0 1 7:4 3 Grčka 1 0 0 1 2:3 0 San Marino 3 0 0 3 0:16 0