Trijumf na Kipru
70

Mladi nogometaši BiH slavili prvu pobjedu u kvalifikacijama za EP, preokret za bijeg s dna tabele

N. M.
Kipar - Bosna i Hercegovina (Foto: Cyprus Football Association)
Kipar - Bosna i Hercegovina (Foto: Cyprus Football Association)
Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na Kipru osvojila prve bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine, pošto je u Larnaci savladala domaću selekciju s 2:1.

Bio je to meč 4. kola kvalifikacija, a momci selektora Igora Jankovića do trijumfa su stigli preokretom.

Kiprani su bolje ušli u utakmicu i dobru igru naplatili su u 17. minuti kada Okkas pogađa za 1:0.

Nakon toga su mladi bh. nogometaši preuzeli inicijativu, ali nisu se isticali u kreiranju prilika. Dvije velike šanse je u 37. minuti imao Kipar, ali gol bh. tima spasili su Muhamed Šahinović, a onda i Riad Šuta.

U finišu prvog dijela Kipranima prijete David Čavić i Madžid Šošić, ali nije se mijenjao rezultat sve do 57. minute kada Enver Kulašin poravnava na 1:1. Sjajno mu je asistirao Petar Sučić.

Uslijedila je ofanziva momaka selektora Igora Jankovića u narednim minutama, a u 61. Kittos brani silovit šut Nail Omerovića.

Desetak minuta poslije jedan šut domaćina dobro zaustavlja Šahinović, a potom igrač Kipra promašuje zicer, a onda Franko Sabljić postiže sjajan gol u 79. minuti i donosi preokret našim nogometašima, koji su na kraju i slavili s 2:1.

S osvojena tri boda mladi bh. nogometaši pobjegli su s dna tabele grupe H. Sada su četvrtoplasirani (pretposljednji) s tri boda, a iza su ostavili Kipar s jednim.

Narednu utakmicu BiH igra tek u martu kada gostuje Sloveniji, a Euro je na rasporedu 2025. godine u Slovačkoj.

Rezultat i strijelci:

Kipar - Bosna i Hercegovina 1:2 (Okkas 17' / Kulašin 57', Sabljić 79')

Tabela: