Kvalifikacije za EP
163

Mlada reprezentacija BiH pobjedom protiv Lihtenštajna želi ostati na prvom mjestu u grupi

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 18:00 sati gostuje mladoj reprezentaciji Lihtenštajna u okviru 7. kola grupe 8 kvalifikacija za U21 Evropsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Italiji.

Mladi Zmajevi su ove kvalifikacije otvorili pobjedom upravo protiv Lihtenštajna na domaćem terenu kada su prošle godine slavili rezultatom 6:0 u Zenici.

Nakon prvih šest kola naš tim je na prvom mjestu grupe s jednakim brojem golova kao i Rumunija koja odmara ovo kolo, dok je na trećem mjestu Portugal koji ima dva boda manje, ali i utakmicu manje.

Pobjedom protiv Lihtenštajna izabranici Vinka Marinovića će zadržati prvo mjesto u grupi i tako na liderskoj poziciji dočekati naredne kvalifikacione mečeve u grupi 8. A naredni termini kvalifikacija su u septembru.

Selektor Vinko Marinović smatra da je naš tim favorit na papiru, ali da bez obzira na to mladi reprezentativci moraju pokazati ozbiljnost i zrelost.

"Iako smo favoriti na papiru i svi smatraju da će utakmica biti lagana, to neće biti tako. Moramo maksimalno ozbiljno pristupiti utakmici kako bismo došli do željenih bodova. Momci su do sada u kvalifikacijama pokazali zrelost i očekujemo da tako nastave i ovaj put", rekao je selektor Vinko Marinović.

Nakon meča s Lihtenštajnom, protiv kojeg smo apsolutni favoriti, čekaju nas mečevi protiv Švicarske kod kuće (7. septembar), Rumunije u gostima (11. septembar) i Portugala u gostima (16. oktobar).

Na Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije plasirat će se devet prvoplasiranih ekipa iz devet kvalifikacionih grupa, dok će četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz devet grupa igrati baraž koji će iznjedriti posljednja dva putnika na završnicu na kojoj će nastupiti i domaćin Italija. Pri rangiranju najboljih drugoplasiranih reprezentacija neće se u obzir uzimati rezultati ostvareni protiv one reprezentacije koja grupu okonča na posljednjem mjestu.

Meč između Lihtenštajna i BiH je na programu danas u 18:00 sati na stadionu Rheinpark u Vaduzu.

U našoj grupi danas se igra još jedan meč, a sastaju se Švicarska i Portugal od 17:00 sati u Švicarskoj. Našoj reprezentaciji najviše bi odgovarao remi iz tog meča.

Tabela: