Kvalifikacije za EP
82

Mlada reprezentacija BiH na teškom gostovanju u Rumuniji, pobjeda otvara vrata Eura

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se nadomak historijskog rezultata, plasmana na Evropskog prvenstvo. Do kraja kvalifikacija izabranici Vinka Marinovića imaju dva meča u kojima za plasman na Euro trebaju četiri boda. Prva od posljednje dvije prepreke zove se Rumunija kojoj gostujemo danas od 18:00 sati u okviru 9. kola grupe 8.

Iako smo stigli jako blizu plasmana na Euro, još je mnogo posla pred izabranicima Vinka Marinovića, selektora koji je pobrao simpatije bosanskohercegovačke nogometne javnosti.

Naš tim je trenutno prvi s tri boda više od Rumunije i pet bodova više od Portugala. Ali, i Rumunija i Portugal imaju po utakmicu manje, kao i bolji raspored.

Rumunija do kraja kvalifikacija sve mečeve igra kod kuće (BiH, Vels, Lihtenštajn), Portugal ima dva gostujuća (Vels i Lihtenštajn) te jedan domaći (BiH), dok je BiH u oba preostala meča gost i to direktnim konkurentima za osvajanje prvog ili drugog mjesta u grupi.

Plasman na Euro siguran je jedino uz četiri osvojena boda u preostala dva meča, ukoliko pretpostavimo da će Portugal slaviti protiv Velsa večeras i protiv Lihtenštajna u oktobru, te da će Rumunija slaviti u posljednja dva meča.

Dakle, danas ne možemo osigurati prvo mjesto u grupi, ali ono što možemo osigurati je sigurno drugo mjesto na tabeli. Za takav podvig potrebna nam je pobjeda i to bolja ili jednaka onoj pobjedi koju je Rumunija ostvarila nad našim timom u Zenici (3:1). Ukoliko slavimo istim rezultatom, vjerovatno ćemo ostati ispred Rumunije na kraju kvalifikacija pošto bismo izjednačili međusobni omjer nakon čega bi se računala gol-razlika u svim mečevima, gdje je naš tim trenutno znatno bolji.

A osvajanje drugog mjesta u ovoj grupi moglo bi značiti i baraž na Euro, jer na Euro će putovati osvajači devet kvalifikacionih grupa, dok će četiri najbolje drugolasirane ekipe putovati u baraž. Velika je šansa da jedna od najbolje četiri drugoplasirane ekipe dođe upravo iz ove grupe.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u boljoj formi pred sutrašnji meč. U posljednjih pet utakmica naši reprezentativci su ostvarili isto toliko pobjeda i to protiv Portugala (3:1), Velsa dva puta (4:0 i 1:0), Lihtenštajna (4:0) i Švicarske (3:0).

Rumuni su u posljednjih pet susreta ostvarili dvije pobjede (Švicarska 2:0 i Portugal 2:1) te tri remija (Švicarska 1:1, Portugal 1:1 i Vels 0:0).

Tabela:

Rezultati by SofaScore