Predsjednik Plavih
56

Misimović: Željezničar nije "društvo jednog lica", Amar Osim je dobrodošao u klub

Piše: E. B.
Senad Misimović je nedavno postao predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Željezničar te je početkom 2018. godine odlučio dati veliki intervju za klupsku stranicu, u kojem je odgovorio na mnoga pitanja koja zanimaju sve navijače Plavih.

Za početak, Misimović je istakao kako se nada najmanje jednoj tituli na kraju sezone.

"Svi postojimo tu zbog terena i sportskog rezultata. Stvorili su se preduslovi da se možemo ravnopravno nositi sa svim ekipama u Premijer ligi BiH, imamo posložen sportski segment i igrački kadar i vjerujem da se možemo boriti na oba fronta", kaže Misimović koji je prokomentirao glasine da je "privatizovao" klub, odnosno da je Željezničar postao "društvo jednog lica".

"Smatram da navijač kluba koji u jednom periodu svog života ima priliku nešto uraditi za klub mora uraditi nešto što će se pamtiti i što će ostati iza njega. Što se tiče tog 'društva jednog lica', ne znam je li to floskula ili novokomponovani sistem vrijednosti. FK Željezničar po svom sistemu vrijednosti ne dozvoljava takvu opciju. Željo je radnički sportski klub koji baštini timski rad i jedan potpuno drugačiji pristup sportu nego što je to uobičajeno. Da je Željezničar privatni klub, izgubio bi osnovne sisteme vrijednosti koji ga krase", izjavio je Misimović na taj način demantiravši glasine da je sva vlast u njegovim rukama.

Također, gradom kruže priče kako Amar Osim i Senad Misimović nisu u dobrim odnosima te da se nekadašnji menadžer Plavih zbog Misimovića ne može vratiti u klub.

"To je irelevantna tema za funkcionisanje kluba. Amar je najtrofejniji trener, nogometno znanje mu niko ne može osporiti. On je funkcionisao u jednom potpuno drugačijem modelu rada, a sadašnji nije sličan tom modelu. Mnogo puta sam razgovarao s Amarom. Recimo, pred kraj 2014. godine samo sam njega poznavao i on mi je otvorio poslovne knjige i pokazao gdje su problemi. Onda je otišao u Katar i onda sam nekako ušao u klub, prvo kao član Skupštine, i znao sam šta treba raditi. Taj model je imao dobar sportski rezultat, ali je s druge strane imao lošu situaciju za klub. To su rekli poreski organi, a ne mi. Što se mene tiče, moj odnos s Amarom Osimom je veoma dobar. Imali smo sastanak i u ovoj godini i ukoliko se on može uklopiti u ovaj model rada, on je dobrodošao. Kad bismo radili zajedno, svako bi imao svoj resor, ali se pravila moraju poštovati, ko god da radi", kaže predsjednik Želje.

Sportski segment je kriv za rezultatski neuspjeh

Željezničar prošle godine nije uspio doći ni do jednog trofeja, a običaj u našoj državi je da se krivci traže u upravi i da se traži smjena rukovodstva. Misimović je istakao da uprava kluba ni najmanje nije odgovorna za rezultatski neuspjeh prošle sezone i da navijači krivce trebaju tražiti u sportskom segmentu kluba.

"Prošle godine smo imali sportski rezultat u svojim rukama, nismo ga ostvarili i izvukli smo pouke iz toga. Prošla sezona je neobjašnjiva iz ugla normalnog čovjeka. Da je bila jedna situacija da klub prema sportskom segmentu nije ispunio sve što je traženo, mi bismo preuzeli dio odgovornosti. Imati četiri boda prednosti tri kola prije kraja i izgubiti titulu, to je incident. Apsolutno je odgovoran čitav sportski segment za neosvajanje titule, od šefa stručnog štaba, članova stručnog štaba pa do igrača. Posebno su igrači odgovorni jer su morali imati karakter za tako važnu stvar. Niko nam nije kriv što nismo uzeli titulu, sami smo krivi za to", iskreno je rekao Misimović.

Misimović je, također, otkrio kako je Mehmed Baždarević bio blizu povratka u svoj voljeni klub.

"Prije imenovanja Slavka Petrovića za šefa stručnog štaba razgovarao sam s Mehmedom Baždarevićem dok je on još bio selektor BiH. Da on nije bio toliko lojalan ugovoru sa NSBiH, vjerovatno bi on bio ili šef stručnog štaba ili sportski direktor Željezničara", rekao je Misimović.

Predsjednik željezničara je istakao kako su, osim izgradnje južne i zapadne tribine, te završetkom stadiona Grbavica koji će primati 20.000 gledalaca, prioritet kluba u infrastrukturnom smislu teren i trening-kamp.

"Teren na Grbavici će biti urađen ove godine. Postoje dvije opcije. Prva je teren s izuzetno kvalitetnom drenažom, poput onog u Tallinu, a druga je teren s grijačima. Zamjena terena će početi u maju ove godine. Što se tiče trening-kampa, on je najbitniji dio infrastrukture kluba i njega planiramo graditi u budućnosti. Prvo moramo osigurati zemlju, a potom napraviti model. To je ozbiljan projekt", rekao je Misimović koji je imao poruku za Srđana Stanića koji je prešao u Zrinjski.

Poruka za Srđana Stanića

"Saša Papac je po svaku cijenu želio produžiti ugovor sa Stanićem i ponudio mu je mnogo bolje uslove od onih koje je imao, ali u BiH postoji klub koji mu je ponudio više i on je otišao tamo. Moja poruka njemu je da bi vremenom dobio sve to isto pa i još više da je ostao u klubu", rekao je Misimović.

Misimović je također pričao o Admiru Adžemu i Saši Papcu, izgradnji stadiona Grbavica, odnosu s bivšim igračima kluba, poslovnim projektima koji su pred Željezničarom, ali i o mnogim drugim temama. Kopletan intervju možete pogledati u videoprilogu.