Analiza SP-a
177

Misimović za Klix.ba: Hrvatska je najbolje odigrala grupnu fazu, Kolumbija će izbaciti Englesku

Piše: E. B.
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Legendarni Zvjezdan Misimović sa zanimanjem prati dešavanja na Svjetskom prvenstvu. U razgovoru za Klix.ba govorio je o nedavno završenoj grupnoj fazi, ali i o očekivanjima od reprezentacija koje su se plasirale u završnicu.

Tema broj jedan je, naravno, ispadanje aktuelnog svjetskog prvaka Njemačke u grupnoj fazi takmičenja.

"Šok je što je Njemačka ispala. Rekao sam i prije Svjetskog prvenstva da ne smatram da su favoriti za titulu, ali niko nije računao na to da će ispasti u grupnoj fazi. Istina, imali su dosta problema prije Svjetskog sa igračima, dosta je nemira bilo, nije se znalo da li su spremni za prvenstvo, sve se to skupilo i na kraju ih je koštalo ispadanja", rekao je Misimović na početku razgovora.

Popularni Miske smatra kako Njemačka nije uspjela promijeniti stil igre, na što su ih protivnici natjerali.

"Nijemci su poznati po tome da uvijek daju svoj maksimum, ali njihov problem je bio što te drugačije gledaju protivnici kada si prvak i braniš titulu. Tada moraš igrati dominantnije. To nije nikad bilo njemački stil igre, a sad su morali tako igrati", kaže Misimović koji dodaje kako nije samo Njemačka bila suočena u grupnoj fazi igrati protiv bunkera.

"Sve ekipe sto vole da drže loptu u svom posjedu imaju dosta problema protiv manjih reprezentacija koje dosta duboko stoje. Nijemci i Argentinci su najbolji primjer za to. No, za razliku od Njemačke i Argentine, Španija, Belgija i Engleska imaju klasične špiceve poput Coste, Lukaua i Kanea koji su sposobni dobijati duele", govori Misimović.

Misimovića vidi tri ekipe kao favorite da mogu doći do kraja.

"Prije početka takmičenja sam rekao da su favoriti Belgija i Francuska, iako će Francuskoj biti teško protiv Argentine. Argentinci su veoma teško prošli grupu, ali sada imaju timski duh i bit će teško Francuzima protiv njih. Osim ove dvije reprezentacije kao favorita vidim i Brazil. Iako nemaju svjetsku klasu osim Neymara, Brazilci su kvalifikacije prošli s lakoćom i na njih treba ozbiljno računati. Čak ni eventualni neigranje Marcela ne vidim kao veliki hendikep jer na toj poziciji imaju Filipe Luisa koji mu je adekvatna zamjena", kaže Misimović koji smatra da će Englezi svoje takmičenje završiti u osmini finala.

"Kolumbija mi se svidjela kao ekipa, imaju timski duh i mislim da će oni proći Engleze bez obzira igrao li James Rodriguez ili ne. Jednostavno, bolja su ekipa", govori Miske.

Kao veoma zanimljivu utakmicu koju s nestrpljenjem očekuje Zvjezdan izdvaja duel Urugvaja i Portugala.

"Urugvaj je čvrsta ekipa, imaju dobru defanzivu, a u napadu imaju Suareza i Cavanija koji svima mogu postići pogodak. Bit će baš zanimljiva utakmica protiv Portugala koji igra slično kao i oni, a u napadu imaju sjajnog Ronalda", kaže legenda bh. nogometa.

Misimović je oduševljen igrom Hrvatske u grupnoj fazi.

"Hrvatska je najbolje odigrala od svih reprezentacija grupnu fazu. Bit će interesantno kako će reagovati sada kada se igra na ispadanje", ističe Misimović, te dodaje kako je ispadanje Srbije u grupi očekivan rezultat.

"Rezultat Srbije je realan. Nisam očekivao da će proći grupu, iako su srbijanski mediji pravili neku euforiju pred početak prvenstva", kaže Misimović koji nije oduševljen igrama Sergeja Milinković-Savića.

"Gledao sam Milinković-Savića i nekoliko puta prije Svjetskog prvenstva. Moje mišljenje je da on nije neki igrač. Nije pokazao ništa specijalno da bi vrijedio sto miliona eura. Medijski je on 'napuhan', a sigurno mu poslije ovog prvenstva cijena nije narasla. Trebao je da bude nositelj ekipe, ali nije ništa pokazao. Poznata je sva ta situacija sa bivšim selektorom Muslinom koji ga nije želio zvati i namijeniti mu ulogu glavnog igrača. Na kraju se pokazalo se da je Muslin bio u pravu", rekao je Zvjezdan Misimović.