Razgovor za Klix.ba
511

Misimović o budućim Zmajevima: Ne volim ucjenjivanje, ili će igrati srcem za BiH ili neće

F. Z.
Zvjezdan Misimović
Zvjezdan Misimović
Nogometna takmičenja širom svijeta prekinuta su sredinom marta zbog pandemije koronavirusa. I dok su klupska nastavljena, reprezentacije bi ponovo trebale na teren početkom septembra, a to znači da će i Zvjezdan Misimović imati dodatne obaveze.
Ruku na srce, tehnički direktor i koordinator nacionalnih selekcija Bosne i Hercegovine imao je mnogo obaveza i tokom reprezentativne pauze. Radio je na tome da dodatno pojača našu reprezentaciju i to mu je i pošlo za rukom. Dennis Hadžikadunić, standardni štoper ruskog Rostova obući će dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"On je rekao da želi da igra i normalno je da procedura traje. Treba prvo dobiti naš pasoš i onda se predaje na FIFA-u da se promijeni to sportsko državljanstvo pošto je već igrao za mlađe selekcije Švedske", rekao je Misimović.

Novi član reprezentacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti i nogometaš Malmoa Anel Ahmedhodžić. Švedski mediji danas su ipak objavili kako mladi nogometaš još uvijek nije odlučio za koga će igrati, a Misimović ističe kako je dao riječ njemu i selektoru Bajeviću.

"Iskren da budem malo me iritiraju te izjave njegovog oca. On je rekao da želi igrati za BiH meni i selektoru također. Pokrenuli smo taj postupak, ali kao što znate isto tako i to traje. Treba sada dobiti pasoš. Generalni sekretar i direktor sporta u NS BiH su uključili sva potrebna ministarstva da se to ubrza. Ne volim to ucjenjivanje malo s te strane, 'Ako nije na spisku sada igrat će za Švedsku'. Zna se procedura, zna se kojim redom se mora ići. Rekao bih to vaganje, ako ne ovdje, onda će tamo. Mislim mora se znati. Za Bosnu se igra srcem i ako se ne želi igrati srcem ne treba se igrati", rekao je Misimović i dodao:

"Ipak, ja mislim da je Anel dobar momak, pričao sam i jučer s njim i normalno ja bih bio najsretniji da se može to brzo završiti i da svi budu spremni za iduću utakmicu. Nažalost nije tako. Mislim da je Anel dobar i da smo i dalje tu, ali ne volim te izjave od strane babe, to neko vaganje. Toga nema kod nas. Ili se hoće igrati za Bosnu kao što je rečeno, svim srcem, ili neće. Trećeg nema."

Misimović ističe kako je mladi nogometaš Malmoa pristao da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

"Nama je rekao da želi igrati. Možda je računao da će biti pozvan za ove sada utakmice, ali jednostavno nije do nas. Ima ta procedura s pasošem i onda se mora na FIFA-u predati to i traje to dobivanje državljanstava. Mora se i mali sada javno izjasniti, da ne ide ovo preko novina - hoće ili neće. Ili želi igrati za BiH sa svim srcem, ili ne želi. Trećeg nema", istaknuo je Misimović.

Procedura dobivanja sportskog državaljanstva dodatno je otežana zbog pandemije koronavirusa.

"Sigurno ima i toga. Klubovi imaju striktne mjere. Treba se ići do ambasade i čak do Bosne. Vaditi rodne listove... Nisam ni ja upućen u sve detalje i sigurno da koronavirus pravi dodatne probleme. Klubovi ne žele da igrači šetaju i putuju po svijetu", rekao je Mismović.

Osim Ahmedhodžića i Hadžikadunića Misimović bi u reprezentaciji BiH volio vidjeti i nogometaša Zuricha Bećira Omeragića.

"Imamo tu još Bećira Omeragića. On je rekao da želi da igra za nas. Tu smo isto pokrenuli proceduru. Isto je jako mlad igrač i interesantan. Sa 18 je već standardan u Zurichu i jako je mlad i talentovan i rekao je da želi igrati za BiH", rekao je Misimović.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine 4. septembra na gostujućem terenu započet će takmičenje u Ligi A UEFA-ine Lige nacija.

"Jako je teška grupa, normalno je da smo totalni autsajderi s Italijom, Nizozemskom i Poljskom. Treba to iskoristiti i gledati kao pripreme za baraž. Mislim da svakom igraču treba da bude čast i motiv da se mjeri s takvim reprezentacijama. Nismo džaba došli u tu Ligu A i borit ćemo se koliko možemo", rekao je Misimović.

Selektor Bajević danas je objavio spisak nogometaša na koje će računati u susretima s Italijom i Poljskom. Da li je to najbolje što imamo?

"Mislim da jeste. Stručni štab je zasjedao, imali smo te videokonferencije. Uvijek se može raspravljati. Neko je možda zaslužio manje, neko više, ali stručni štab je tako odlučio i ima neki plan svoj. Sigurno je da će biti promjena u budućnosti", istaknuo je Misimović.

Miralem Pjanić realizovao je transfer u Barcelonu. Kakav utjecaj na njega mogu imati silne turbulencije u klubu iz Katalonije?

"Pjana je veliki fudbaler i veliki profesionalac. Transfer u Barcelonu... Barcelona je veliko ime u svjetskom fudbalu. Moje mišljenje je da je Juventus trenutno stabilniji i bolji klub. To sam govorio i ranije, ali Barcelona je Barcelona i tu je ponudu dobio sada i možda ne bi nikada više. Hoće da proba ovaj izazov. Neće sada biti lako u ovoj situaciji, bit će dosta promjena, ali Pjana ima taj kvalitet da postane tu jedan od glavnih igrača", istaknuo je Misimović.

Njegov sin Luka Misimović igra za mlade selekcije Minehna 1860. Uskoro bi se i on trebao vratiti na teren.

"Što se tiče toga, u Njemačkoj su tek imali prijateljsku utakmicu prije sedam dana. Šest mjeseci nije bilo dozvoljeno ništa. Ni prijateljske, ni bilo šta. Takve su mjere bile ovdje u Njemačkoj. Otišao je na pripreme s Minhenom 1860 (U-16). Otišli su ovdje u planine i nadam se da će im prvenstvo početi po rasporedu u septembru", rekao je Misimović.