Trener Zrinjskog
28

Miše: Ludogorec je favorit, a nama ne treba napadač, već golgeter

Piše: R. D.
Ante Miše (Foto: H. M./Klix.ba)
Ante Miše (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon tri poraza u sedam dana nije ugodno biti trener Zrinjskog, kaže nam Ante Miše, ali ambicije kluba ostaju iste.

U razgovoru za Klix.ba trener aktuelnog prvaka naše zemlje govorio je o svom timu, utakmicama koje su iza njega, ali i ovoj protiv Ludogoreca u četvrtak u Širokom Brijegu koja bi mogla obilježiti sezonu.

Miše nam kaše da ako čovjek nekad poslije poraza može biti zadovoljan, onda je to bila ona utakmica u Razgradu.

"Dobro smo skautirali protivnika, defanzivno dobro odigrali, zatvorili bokove i sveli ih na svega tri prave prilike u devedeset tri minute. Dobili smo jeftin gol iz prekida, a to je ekipa od pedesetak miliona eura. Ostvarili smo aktivan rezultat da se imamo čemu nadati u revanšu, ali treba napomenuti da smo bili lišeni pomoći Barišića, Stojkića i Rustemovića, koji su standardni igrači", podsjetio je Miše.

Ofanzivni dio utakmice u Bugarskoj nije bio dobar, šutevi Todorovića i Čirjaka su sve što je ekipa iz Mostara uspjela napraviti, prema riječima njenog trenera. Nakon toga je uslijedio sinoćnji poraz u Zenici koji je još teži jer dolazi nakon poraza na Grbavici.

"Nisam nezadovoljan sto posto, već tristo posto. Rekao sam ranije igračima da je ovo naša utakmica prvenstva, s pobjedom imaš ispred sebe mir do utakmice s Ludogorecom, odličan ulazak u sezonu, a ide i neugodno gostovanje na Koševu protiv Sarajeva. Ne mogu ništa zamjeriti što se tiče zalaganja, ali izvedba nije bila na nivou Zrinjskog. Imali smo jednu pravu priliku i to Filipovića u 93. minuti. Čelik se branio, dao koliko može, padali su od grčeva. Nas možda, ali samo možda, ne želim stvarati alibije, vadi činjenica da je ovo deveta utakmica u 28 dana. Potrošeni smo, ali to bi za Zrinjski i naše ciljeve da igramo Evropu i prvenstv trebalo biti normalno", pojasnio je.

Ludogorec je bolji od Spartaka iz Trnave

Kaže nam kako danas nije lako biti u koži trenera Zrinjskog, ali kako se nada da će u nastavku prvenstva ekipa proigrati. Otežavajuća okolnost za revanš trećeg kola kvalifikacija Evropske lige je činjenica da Ludogorec ne dolazi u Mostar, već u Široki Brijeg.

"Kad nisi domaćin na svom stadionu nije dobro, to je sigurno otežavajuća okolnost, ali vjerujem da će na Široki doći mnogo naših navijača i da će ispuniti stadion te biti podrška od početka do kraja. Mi ćemo dati sve od sebe da prođemo, ali objektivno je Ludogorec favorit. Imaju dobar rezultat i bolja su ekipa od Spartaka iz Trnave s kojim smo mi mogli proći, a koji je kasnije izbacio lagano poljsku Legiju i u Beogradu sa Zvezdom igrao 1:1 te im nije dopustio da stvore priliku. Ipak, nama će se vratiti nekoliko važnih igrača i vjerujem da možemo iznenaditi", kaže Miše.

On je ilustrirao snagu Bugara i činjenicom da imaju trening kamp s deset terena, sedam s prirodnom travom i tri s umjetnom.

"Tereni u kampu su bolji od onog gdje igraju, a on je kao tepih. Kad pogledaš gdje oni treniraju, a gdje mi, to je velika razlika. To ne igra ulogu, ali oni među osamnaest igrača koji su igrali protiv nas imaju petnaest stranaca. Kad je izašao kapiten i bugarski reprezentativac Dyakov na terenu su ostali samo stranci. Oni su prvaci Bugarske s Brazilcima, Rumunima, reprezentativcima Konga i Austrijancima. Sada su za pet miliona eura doveli nekog Holanđanina, prvaci su Bugarske sedam puta u sedam godina", opisao je Ludogorec trenera Zrinjskog.

Treba i nas negde sreća poljubiti

Zrinjski ima kvalitet, smatra Miše, ali je rezerviran u završnici iz nekog još nedefinisanog zaključka.

"Imamo kvalitetnu ekipu i igru, a vjerujem da će nas negdje i sreća poljubiti, da zabijemo gol iz prve prilike. Ako se vratimo na Želju, imali smo na početku dvije prilike Jovića i Todorovića, nismo zabili, a onda primiš gol kako već primiš, opet prekid i jedanasterac. Kad zabijemo gol iz prve prilike puno nam je lakše igrati, onda se ekipe moraju otvoriti. Nama je lakše da protivnik kao i mi igra napadački nogomet", smatra Ante Miše.

Kod Zrinjskog se osjeti dobar rad kluba, problemi u veznoj liniji iz prvih utakmica izrodili su dovođenje Šovšića. Ipak, trener smatra da nedostaje još nešto.

"Treba nam napadač, zapravo ne treba nam napadač, već golgeter, to nam treba. Pregovarali smo s nekim dokazanim igračima koji su bili preskupi. Osuđeni smo da i dalje tražimo napadača koji će stavljati tačku na 'i' kad dođemo u završnicu napada", kazao je.

Miše ne pristaje na tezu da Zrinjski ima najjaču ekipu i da je prvi favorit u ligi, insistira na priči o četiri jaka kluba.

"Mi jesmo jedan od favorita, ali tu je ta 'velika četvorka'. Ima i ekipa koje uvijek mogu iznenaditi, kao što je Radnik iz Bijeljine koji nema slabo mjesto u ekipi. Krupa ima prednost domaćeg terena jer igra na umjetnoj travi, što je otežavajuća okolnost svima drugima. Velika četvorka je i dalje dominantna i ti klubovi će se boriti za naslov", zaključio je na kraju trener Mostaraca Ante Miše.