Drugo izdanje
290

Mirza Teletović svečano otvorio Festival sporta u Hrasnici

Piše: E. B.
Drugi Festival sporta, koji je u petak počeo u Hrasnici, danas je svečano otvorio predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletović.

Nekadašnji kapiten naše najbolje košarkaške selekcije dječacima i djevojčicama koji su danas se takmičili su fudbalu, košarci i odbojci i poželio je mnogo sreće, te mladim sportistima i sportistkinjama objasnio značaj bavljenja sportom.

Pored prvog čovjeka KSBiH drugi dan takmičenja na Festivalu sporta pratio je i Amer Čolan, generalni sekretar našeg Saveza.

Iz organizacionog odbora Festivala sporta, koji od ove godine ima međunarodni karakter, istakli su kako su posebno sretni što su ih prvi ljudi naše košarke svojim prisustvom dali značaj takmičenju koje se uspješno održava drugu godinu zaredom.

Takmičenje na kojem učestvuje 37 ekipa danas je posjetio i Damir Džumhur. Najbolji bosanskohercegovački teniser danas je pratio takmičenje odbojkaša koje je ugostila dvorana ilidžanskog hotela Malak Regency. Sudije su imale razumijevanja pa su "svirale" tehnički time-out kako bi svi učesnici s Damirom napravili zajedničku fotografiju.

Drugog dana Festivala sporta dječaci rođeni 2011. i 2012. takmičili su se u fudbalu, dok su odbojkašice igrale u kadetskoj, a odbojkaši u juniorskoj konkurenciji.

Pobjednički pehar u konkurenciji fudbalera 2011. i 2012. godište osvojila je ekipa Bisera, koja je u finalu porazila ekipu MNK Vogošća, dok je treće mjesto pripalo Školi fudbala Pro iz Goražda. Najboljim igračem na turniru proglašen je Ilhan Kosovac (FK Biser), dok je nagrada za najboljeg golmana pripala Timuru Šehiću (MNK Vogošća). Fair-play nagrada dodijeljena je ekipi FK Ilidža, koja je bila sačinjena od dječaka rođenih 2013. i 2014. godine, a priznanje je primio kapiten Adnan Memić.

Odbojkašice Kaknja trijumfovale su na ženskom dijelu turnira, nakon što su s 2:0 savladale Ilidžu, dok je treće mjesto osvojio sastav Smeča iz Lukavca. Sara Alajbegović, kapiten pobjedničkog tima, izabrana je za najbolju igračicu. Pobjedu u muškoj konkurenciji odnijela je ekipa Ilijaša. Drugi je bio sastav Ilidže, dok je tim Zavidovića završio na trećoj poziciji.

Osim takmičarskog, Festival sporta imao je i svoj revijalni dio. Futsal ekipa DiaBiH odmjerila je snage s budućim seniorskim sastavom FK Ilidža, a rezultat je na kraju glasio 6:5 u koristi DiaBiH, a odigrana je i utakmica između članova omladinskih selekcija Ilidže i članova Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Košarkaško takmičenje na Festivalu sporta bilo je odlična prilika za KK Igman da testira potencijalna pojačanja za narednu sezonu.

Takmičenje na Festivalu sporta, na su svi timovi oslobođeni plaćanja kotizacije, nastavlja se već sutra, kada će se na glavnom terenu JU KSR Hrasnica dječaci rođeni 2007. i 2008. godine takmičiti u fudbalu, dok će se u KSC "Sabit Hadžić" na Ilidži igrati rukomet u muškoj i ženskoj konkurenciji. Zahvaljujući rukometnom dijelu turnira Festival sporta ove godine ima međunarodni karakter, a u konkurenciji rukometašica igrat će dva crnogorska tima, Feniks Podgorica i Trebjesa Nikšić.

Sutra će se održati i atletska utrka ulicama Hrasnice.