Nogomet
0

Miroslav Blažević novi selektor BiH!

Sarajevo-x.com
Na današnjoj vanrednoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH održanoj u Zenici za nasljednika Mehe Kodre i novog selektora fudbalske A-reprezentacije BiH izabran je Miroslav "Ćiro" Blažević.

Blažević, koji se proslavio trećim mjestom na Svjetskom prvenstvu 1998. kao selektor reprezentacije Hrvatske, potpisat će dvogodišnji ugovor sa NFSBiH.

Miroslav "Ćiro" Blažević rođen je u Travniku, 10. februara 1935. Fudbalsku karijeru koju je proveo u Dinamu i Rijeci prekinula je bolest, nakon čega završava Višu trenersku školu. Trenirao je brojne klubove u socijalističkoj Jugoslaviji (Dinamo, Rijeka, Priština), Švicarskoj (Grashoppers) i Francuskoj (Nantes), a u Hrvatskoj Dinamo.

Blažević se proslavio vodeći hrvatsku reprezentaciju (1994.-2004.), s kojom je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Zahvaljujući postignutom uspjehu iz 1998. Ćiro prihvata ponudu iranskog nacionalnog tima s kojim se plasira na Svjetsko prvenstvo 2002.

Posljednjih nekoliko godina proveo je vodeći hrvatske klubove Osijek, Mura, Varteks, Hajduk i NK Zagreb.

Uz svoju najveću životnu strast nogomet, Ćiro je poznat kao strastveni sakupljač skupih i finih stvari - među ostalim kolekcionar je satova, umjetničkih slika i valuta svih vrsta.