Rasizam
34

Miralem Pjanić žestoko kritikovao navijače Cagliarija i stao u odbranu svojih saigrača

Klix.ba
Miralem Pjanić (Foto: EPA-EFE)
Miralem Pjanić (Foto: EPA-EFE)
Susret između Cagliarija i Juventusa obilježile su rasističke uvrede domaćih navijača upućene igračima Stare dame, a nakon meča Miralem Pjanić i Massimiliano Allegri žestoko su kritikovali sramne uzvike s tribina.

Nakon drugog gola Juventusa domaći navijači rasistički su vrijeđali Moisea Keana i Blaisea Matuidija, što je još jednom zgrozilo italijansku i evropsku javnost i sigurno će Cagliari zbog ovoga biti žestoko kažnjen.

Pjanić je nakon meča rekao da su njegovi saigrači razočarani, posebno Matuidi koji već drugu godinu na Sardijini sluša rasističke uvrede.

"Kean i Matuidi su razočarani. Ovo je druga godina da Matuidi dolazi na Sardiniju i da se ove scene dešavaju, a tome treba stati ukraj i ljudi koji nešto odlučuju i imaju pravo glasa moraju nešto uraditi. Momci su tužni, rasizmu treba stati ukraj", kazao je Pjanić.

Domaće navijače kritikovao je i trener Juventusa Massimiliano Allegri koji je rekao da rasističke uvrede nisu djelo čitavog stadiona, već pojedinaca koje je nazvao imbecilima.

"Matuidi i Kean su bili pametni, što je bitno u ovakvim situacijama. Nema opravdanja za ovo što se desilo, smatram da utakmicu treba prekinuti pa opet početi, jer to nije uradio cijeli stadion, već imbecili koji rade stvari van svake pameti. Potrebne su nam kamere kako bismo ih pronašli", kazao je Allegri.

Podsjećamo, Juventus je porazio Cagliari rezultatom 2:0, a pogotke su postigli Bonucci i Kean.