Iz Rima za Klix.ba
381

INTERVJU / Miralem Pjanić: Pozvao sam Tottija da dođe u Sarajevo

Razgovarao: Edin Isanović
Pjanić uživa u Rimu
Miralem Pjanić je u prošloj sezoni odigrao 30 utakmica u dresu Rome. Postigao je i tri pogotka. Njegov tim je na kraju zauzeo sedmo mjesto, nedovoljno za plasman u evropska takmičenja. Popularni Mire je za Klix.ba govorio o adaptaciji u Rimu, svojim igrama u protekloj sezoni, bh. reprezentaciji i Edinu Džeki.

Možete li nam reći jeste li zadovoljni svojim nastupima u protekloj sezoni?

Mislim da sam se brzo uklopio u italijanski nogomet. Iza mene je dobra sezona. Svi u klubu su zadovoljni. Međutim, kada pogledam tabelu i mjesto koje smo zauzeli, onda ne mogu biti previše sretan. Roma sigurno zaslužuje bolju poziciju od sedme.

Ipak, bilo je dosta novih imena u ekipi. Da li to donekle može biti opravdanje?

Tako je! Trebali smo dosta vremena da se upoznamo i uigramo na terenu. Tome treba dodati da je prije početka sezone stigao novi trener, koji je imao svoju nogometnu filozofiju. Svi se se trebali brzo adaptirati. Nažalost, to nije išlo kako je zamišljeno i očekivano. Žao mi je što Luis Enrique neće biti trener i naredne sezone. No, uvjeren sam da će ekipa igrati u Evropi. Istakao bih da su mene u klubu svi super primili. U odličnim sam odnosima sa kapitenom Tottijem i mogu puno toga naučiti od njega. Pitali smo ga Adis (Adis Junuzović, predsjednik Uprave škole nogometa Valter op.a.) i ja da li bi u skorije vrijeme došao u Sarajevo. Rekao nam je da će vidjeti i da to nije isključeno.

Roma je ostala bez plasmana u Evropu. Vaš komentar?

To je teško palo svima. Rezultati pokazuju da smo bili ispod očekivanja. Ipak, nismo bili toliko daleko od plasmana u Ligu prvaka ili Evropsku ligu. Očekivalo se više, ali nismo imali kontinuitet. Izgubili smo previše utakmica na gostovanjima. Ja sam siguran da aktuelna ekipa ima potencijal što će, siguran sam, dokazati naredne sezone.

Na kraju je Juventus dotakao vrh. Kako ste vidjeli bitku za naslov?

Sasvim zasluženo je Juventus osvojio titulu. Igrali su fenomenalno, nisu izgubili nijednu utakmicu, što je izuzetno teško. Ja im čestitam.

Kada pogledate retrospektivno, da li ste napravili pravi potez dolaskom u Romu?

Naravno, to je korak naprijed za mene. Odigrao sam skoro sve utakmice. Nažalost, bio sam i povrijeđen. Meni su tek 22 godine i mislim da moje vrijeme i najbolji nogomet tek dolaze. Imam svoje ciljeve, želim napredovati trudom i radom. Očekivanja u sljedećoj sezoni su još veća. Uskoro bh. reprezentacija igra prijateljske utakmice sa Republikom Irskom i Meksikom. Vaša očekivanja?

Mečevi dolaze u nezgodnom trenutku, jer je dosta igrača već na odmoru i nemaju intenzivan trening. No, obje utakmice trebamo ozbiljno shvatiti i pokušati pobijediti. Ja ću naredne kvalifikacije odigrati najboje što mogu kako bih pomogao reprezentaciji da ostvari svoj cilj - direktan plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil. Svima nam je to velika želja, da obradujemo državu i da je u što boljem svjetlu predstavimo. To je moj najveći san.

Jeste li pratili rasplet u engleskoj ligi gdje je Manchester City, Vašeg reprezentativnog kolege Edina Džeke, stigao do naslova?

Pratio sam posljednje kolo, kao i svako prije toga, kada sam mogao. Džeki sam čestitao i zaželio mu puno sreće u budućnosti. Svi znamo koliko je bitan za reprezentaciju i sigurno da će nam mnogo značiti njegova forma u kvalifikacijama.

Kako provodite slobodno vrijeme u Vječnom gradu?

U toku sezone nemam baš puno vremena da šetam po gradu. Raspored treninga i utakmica mi to ne dozvoljava. Ipak, kada mi u posjetu dođu porodica ili prijatelji onda s njima malo obiđem Rim. U posjetu mi je stigao prijatelj Adis Junuzović s kojim provodim vrijeme i pokazujem mu grad. Klima i sve drugo mi savršeno odgovara. Grad je prelijep i svima bih preporučio da ga posjete.