Kvalifikacije za SP 2010
0

Minimalan poraz bh. reprezentacije u Španiji

Sarajevo-x.com / FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U prvoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje se 2010. igra u Južnoafričkoj Republici, reprezentativci Bosne i Hercegovine doživjeli su minimalan poraz od aktuelnih evropskih prvaka - reprezentativaca Španije.

U susretu prvog kola grupe 5 kvalifikacija nogometaši BiH poraženi su od Španije sa 1:0 (0:0).

Jedini pogodak postigao je David Villa u 57. minuti.

Nogometaši BiH nisu uspjeli prirediti iznenađenje i izvući remi u Murciji protiv najbolje reprezentacije svijeta. Izabranici Miroslava Blaževića su tokom cijele utakmice branili svoj gol, a samo u nekoliko navrata pokušali su ugroziti španskog golmana Casillasa.

Opsada gola bh. reprezentacije trajala je svih 90 minuta, a odbrana BiH "kapitulirala" je u 57. minuti, kada je Villa izbjegao ofsajd zamku, prošao Hasagića i iz "mrtvog" ugla pogodio gol za vodstvo Španije od 1:0.

Prije toga gola Španci su imali još dvije prilike za vodstvo, u 26. minuti preko Senne koji je pogodio prečku, te u 35. minuti preko Ville koji nije iskoristio jedanaesterac.

Bosna i Hercegovina je imala jednu priliku preko Džeke, koji se nije najbolje snašao u šesnaestercu nakon što ga je dobro uposlio Misimović.

Selektor Blažević je u posljednjih 15 minuta uvođenjem Ibiševića, Ibričića i Pjanića pokušao ojačati sredinu terena i napad, ali nogometaši BiH do kraja nisu uspjeli napraviti nijednu priliku.

Reprezentacija BiH u Murciji je nastupila u sljedećem sastavu: Hasagić, Berberović (od 64. Ibišević), Vladavić, Salihović, Muratović, Rahimić, Damjanović (od 81. Ibričić), Misimović, Džeko (od 83. Pjanić), Nadarević, Radeljić.

U drugom kolu nogometaši BiH u srijedu u Zenici dočekuju Estoniju.