Press konferencija
105

Milošević progovorio o budućnosti na klupi Zmajeva i objasnio situaciju s Tahirovićem

E. K.
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević je na press konferenciji nakon utakmice protiv Ukrajine istakao da nema nijednu zamjerku za igrače.

Istakao je da je mali pad bio dovoljan za šokantan poraz Zmajeva protiv favorizovane selekcije Ukrajine u Zenici.

"Morao sam se vidjeti sa igračima, ne znam za vas i one koji su gledali utakmicu, ali ja lično nemam nijednu zamjerku. Ne bih imao dušu kad bih prigovorio bilo kome za nešto jer smo 85 minuta neutralisali jednu ozbiljnu ekipu koja je bila bez šuta na gol i onda je došlo do konfuzije u posljednjih deset minuta kada smo napravili neke zamjene. Dozvolili smo da primimo dva gola, ali to je nogomet. Mali pad je bio dovoljan, ali igrali smo protiv ozbiljne ekipe, no drago mi je što smo uspjeli da pariramo jednoj ozbiljnoj ekipi. Momcima ne mogu ništa da zamjerim, ali sve drugo može biti samo moja odgovornost i krivica", rekao je Savo Milošević te zatim dodao:

"Dvije izmjene su bile iznuđene koje nismo mogli predvidjeti. Mi smo već spremili dvije izmjene kada se desila povreda Anela Ahmedhodžića, a prije toga je Dedić već od dvadesete minute bio na konopcima, ali je na karakter izdržao do 67. minute. Znali smo na poluvremenu da Dedić neće izdržati do kraja, ja sam imao drugu ideju, nisam se opredijelio za nju nego ovu sa Ćivićem što je u najvećoj mjeri odlučilo meč. Sva krivica i odgovornost je na meni i na stručnom štabu, ja nemam šta da zamjerim igračima. Dvije prisilne zamjene su suštinski ugrozile tri pozicije jer bi dosta vas zamjerilo što Gazibegović igra na kontra nozi. Ipak, sve te izmjene su dosta toga promijenile. Izmjene su moja odgovornost, a ja ne bježim od odgovornosti i krivice. Krivica je moja jer momci su taktički, svi odradili taktički perfektno do desetke".

Dodao je da smo morali pametnije, iskusnije i ozbiljnije igrati u posljednjih deset minuta kada smo trebali zadržati stečenu prednost.

"Ovo što se večeras desilo, sad sam još vruće glave, ali suštinski mi smo na terenu bili iskusnija ekipa po godinama. Imajući to u vidu, mogli smo malo pametnije odigrati posljednjih deset minuta. Plan igre koji smo imali i ono što smo zacrtali su momci poštovali do 85. minute. Od 80. minute, iskusnije ekipe bi zadržavale igru i koristile vannogometne stvari da uspore igru, mi to nismo radili i zato smo primili dva gola. Da smo razmišljali takmičarski i iskusno, ozbiljne ekipe zaustave igru, nema mnogo žive igre, mnogo prekida gdje vrijeme protiče, no mi nismo to uradili. Nastavili smo da igramo tokom cijelog meča i minut prije njihovog gola smo imali šansu za 2:0, nismo uspjeli", dodao je naš selektor i zatim odgovorio na pitanje o Eldaru Ćiviću, koga mnogi smatraju glavnim krivcem poraza u Zenici.

"Može se reći da je to greška njegova, ali je moja što sam ga stavio da igra. To jeste individualno greška, pogrešno donošenje odluke, ali mi korekciju vršimo kao tim. Dozvolili smo im kontru u momentu kad mi imamo dobar rezultat. Sad da svalimo krivicu na jednog momka, možemo reći, kakogod, ali maloprije sam objasnio šta bi iskusnija ekipa radila. Imali smo previše igrača na protivničkoj polovini kad nije bilo potrebe za tim, ali jako je teško, nemoguće je napraviti komunikaciju u ovakvoj atmosferi, ne možete igračima dati dodatnu informaciju i onda koristimo prekide da dodamo određenu informaciju. Sve drugo su odluke igrača na terenu i oni moraju da ih donose brzo. Ne pada mi na pamet da okrivim jednog igrača, sve odluke oko tima i taktike su naše i moje i stručnog štaba. Individualne greške su sastavni dio nogometa, da ih nema, nogomet bi bio najdosadnija igra na svijetu. Ako se igrač nije snašao na mjestu gdje sam ga ja stavio, to je moja greška, a ne njegova", dodao je.

Zatim je selektor Zmajeva odgovorio na pitanje zašto je Benjamin Tahirović utakmicu protiv Ukrajine posmatrao s tribina Bilinog Polja.

"Što se tiče Tahirovića, odluka je bila moja, na spisku je bilo viška igrača, neki su morali da otpadnu. Na osnovu prethodnih utakmica i okupljanja sam poslao Tahirovića na tribine. Svi igrači su mi isti. Ovi momci što su danas igrali i što su bili na klupi su u prednosti. Ja sam razgovarao lično sa njim, on mora dosta stvari da popravi i da promijeni ako želi da njegova karijera ide u pravom smjeru", odgovorio je Milošević na pitanje novinara i zatim govorio o zatvaranju utakmice.

"Ja sam krenuo da spremam zamjene, prvo Dedića, čekali smo posljednji momenat dokle može da izdrži pa onda i Ahmedhodžića. Zatvaranje utakmice iz mog ugla, vezni red i cijela ekipa je toliko dobro funkcionisala i razmišljali smo da mijenjamo u posljednjih deset minuta jer nisam želio da poremetim ono što je izgledalo perfektno. Htio sam da čekam posljednji momenat, imamo tri pauze i da to iskoristimo za posljednjih pet-šest minuta", dodao je.

Za kraj je naš selektor govorio i o ostanku na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Da li ću ostati ne zavisi od mene već postoji milion stvari šta se može izdešavati. S obzirom na rezultat, vi ste svjesni da je to jako teška i komplikovana priča. Ja da li bih ostao? Plan je bio da pobijedimo i da igramo za pet dana, ali sad se to sve mijenja", zaključio je iskusni stručnjak.