U toku je istraga
56

Milanu prijete ozbiljne sankcije, finansijska policija ušla u sjedište kluba

D. B.
Milan bi mogao dobiti dvije "bolne" kazne nakon što bude okončana istraga protiv direktora Rossonera Giorgija Furlanija i njegovog prethodnika Ivana Gazidisa.

Finansijska policija je u utorak ušla u sjedište Milana u sklopu istrage o prodaji kluba između Elliott Managementa i RedBirda u augustu 2022. godine. Bivši direktor Gazidis i njegov nasljednik Furlani su u centru ove istrage.

Optužbe su fokusirane oko moguće "opstrukcije nadzornih aktivnosti FIGC-a, odnosno da li je Elliott zaista prepustio RedBirdu kontrolu nad klubom 2022. godine. piše La Gazzetta dello Sport.

Postoji više aspekata Kodeksa sportske pravde, koji su mogli biti prekršeni u ovom dogovoru, u rasponu od člana 32 stav 5 fokusiranog na "obaveze komunikacije i prijave" u vezi s kontrolom kluba, do člana 31 stav 1 o "neustupanju, izmjeni ili materijalnom ili ideološkom falsifikovanju, čak i djelimično, dokumenata koje traže organi sportskog pravosuđa".

Kazne za kršenje ovih dijelova Kodeska sporta kreću se od novčanih do oduzimanja bodova, što tužiocima daje fleksibilnost.

Milan bi također mogao dobiti kaznu UEFA-e, jer Elliott posjeduje značajne udjele u francuskom Lilleu, tako da postoji mogućnost da je prekršen član 5 UEFA-inog pravilnika o integritetu takmičenja". Lille se prošle godine nije plasirao u evropska takmičenja te je u ovoj stigao samo do Konferencijske lige, tako da je teško zamisliti neke sankcije povezane s ovim.

Međutim, UEFA može posumnjati da bi član 4 pravilnika, koji je fokusiran na procedure i kriterije pristupa, mogao biti prekršen. To bi moglo dovesti do isključenja iz UEFA-inog takmičenja, no mnogo toga ovisi od razvoja ovog složenog pravnog slučaja.