Poznati biznismen
25

Milan Mandarić (85) ulazi u srbijanski nogomet, preuzet će klub zbog kojeg je bježao iz škole

N. M.
Milan Mandarić (Foto: Screenshot)
Milan Mandarić (Foto: Screenshot)
Poznati 85-godišnji biznismen Milan Mandarić ući će u srbijanski nogomet prema najavama brojnih medija iz susjedstva.

Kako je objavio novosadski Dnevnik, Mandarić će preuzeti Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada, grada u kojem je odrastao nakon što se rodio u Gospiću (Hrvatska).

Mandarić će preuzeti funkciju potpredsjednika Vojvodine, a prvi saradnik će mu biti Miroslav Tanjga.

Ulazak Mandarića u klub sa stadiona Karađorđe bit će zvanično potvrđen u utorak, 26. marta, kada je zakazana Skupština FK Vojvodina.

Sa 26 godina je otišao u Beograd, a potom preko Švicarske se otisnuo u Ameriku, gdje je postao uspješan biznismen i nogometni radnik.

U nogomet je Mandarić ušao davne 1990. godine kada je kupio francusku Nicu i postao njen predsjednik, a kasnije je u toj ulozi predvodio belgijski Charleroi, engleske klubove Portsmouth, Leicester i Sheffield Wednesday te slovenačku Olimpiju.

Na čelu Olimpije bio je do septembra 2021. godine, kada se povukao iz nogometa, a sada se odlučio vratiti u Srbiju te preuzeti jedan od najvećih klubova u ovoj zemlji.

"Ako bih se ikada odlučio da radim u Srbiji, došao bih u Vojvodinu. To je klub koji mi je donosio najviše radosti, ali i najviše bola. Toliko sam batina od oca dobijao zato što sam bježao sa nastave da bih stigao na utakmice Vojvodine. I na treninge sam stizao, opet nauštrb školskih obaveza", rekao je u jednoj od ranijih izjava Mandarić.

Vojvodina je klub koji je dva puta bio prvak bivše Jugoslavije, čije je prvenstvo osvajao u sezonama 1965/66 i 1988/89. Godine 1976. Vojvodina je osvojila Intertoto kup, a godinu poslije Mitropa kup.

Posljednji trofej su Novosađani osvojili 2020. godine, kada su stigli do trofeja Kupa Srbije, koji su još osvajali i 2014. godine.

Trenutno je Vojvodina šestoplasirani tim na tabeli Superlige Srbije sa 40 bodova.

Tabela: