Tvorac velikih Rossonera
22

"Milan je moje drugo dijete": Silvio Berlusconi je kupio snove, a u nogometu postao pobjednik

K. H.
Napustio nas je nogometni zaljubljenik i čovjek koji je u navikao na pobjede (Foto: A. L./Klix.ba)
Napustio nas je nogometni zaljubljenik i čovjek koji je u navikao na pobjede (Foto: A. L./Klix.ba)
Bivši italijanski premijer i medijski magnat Silvio Berlusconi (86), a u sportskom smislu bivši vlasnik AC Milana, preminuo je danas nakon borbe s leukemijom. Riječ je o jednom od najpoznatijih predsjednika u historiji nogometa i čovjeku koji je obilježio desetljeće procvata Milana.
Berlusconi je bio kontroverzna ličnost, a tokom svog života imao je širok repertoar djelovanja. Prvobitno se to misli na politiku, gdje je između ostalog podržavao čak i Vladimira Putina i bio jedan od rijetkih zvaničnika iz Zapadne Evrope koji je na neki način opravdavao Putinovu agresiju.

Silvio Berlusconi rođen je 29. septembra 1936. godine u Milanu. Bio je poznat po svom stilu života, bogatstvu koje je uključivalo luksuzne vile, skupocjene jahte i glamurozne zabave. Bio je optužen i osuđen u nekoliko kaznenih postupaka, prvenstveno za korupciju, prijevaru i utaju poreza. Ipak, u nogometu je ostavio veliki trag.

Berlusconi je kupio Milan 1986. godine i to kao vlasnik kompanije Fininvest, koja je u to vrijeme kontrolisala veliki broj medijskih kuća u Italiji. Tada je iskoristio svoje bogatstvo i politički utjecaj kako bi preuzeo klub, a za vrijeme njegove vladavine - koja je trajala 31 godinu, osvojio je 29 trofeja.

Milan je kupio od Giuseppea Farine za iznos od pet miliona eura, a odmah nakon preuzimanja, Berlusconi je započeo s velikim ulaganjima u klub kako bi ga vratio u vrh italijanskog i evropskog nogometa. Iz ove perspektive, može se reći da je u tome i uspio.

Milan je pod njegovim vodstvom osvojio osam titula prvaka Italije u period od 1987. do 2011. godine, a uz to su osvojili pet titula u Ligi prvaka, dva Svjetska klupska prvenstva, pet UEFA-inih Superkupova, sedam trofeja u Superkupu Italije i jedan Kup Italije.

Uz svoje ulaganje u klub, kojem je uvijek dovodio velike svjetske zvijezde, Berlusconi je također imao i veliki utjecaj na razvoj stadiona San Siro, koji je Milan dijelio s još jednim milanskim klubom - Interom. Berlusconi je, prema pisanju medija iz Italije, finansirao renoviranje stadiona i poboljšanje infrastrukture.

"Milan je moje drugo dijete, moj drugi tim, drugi san. Moja ljubav prema Milanu je jedinstvena, neobjašnjiva i neiscrpna. Milan je klub koji simboliše pobjedu, ljubav prema nogometu i italijanski stil igre. To je klub s historijom i tradicijom. U Milanu smo svi porodica", rekao je Berlusconi.

Posebno se ističe njegova izjava kada je rekao da je Milan kupio, ne samo kao nogometni klub, već kao nešto čime je kupio svoje snove, emocije i radost za milione ljudi širom svijeta. Uvijek je želio da ekipu, koliko god je to moguće, čine igrači iz omladinskog pogona.

Uz sve spomenuto, bio je značajan akter generalno u italijanskom nogometu, ne samo kao vlasnik Milana, već i kroz svoje aktivnosti u Italijanskoj nogometnoj federaciji. Njegov utjecaj se ogledao i u političkim aspektima, kao i u unapređenju italijanskog nogometnog brenda širom svijeta.

Berlusconi je bio vlasnik Milana sve do aprila 2017. godine, kada je klub prodao kineskom investicijskom fondu Rossoneri Sport Investment Lux. Iako je, kako kaže, imao najbolje namjere, ispostavilo se da je to bio katastrofalan potez jer je, nakon neuspješnog perioda pod kineskim vlasništvom, klub 2018. godine prešao pod kontrolu novog vlasnika - američkog fonda Elliott Management Corporation.

Godinu dana nakon odlaska iz Milana, postao je vlasnik italijanskog kluba Monza, tadašnjeg niželigaša, gdje je također uložio svoj novac i pokazao da se uz ispravan sistem i pravilna ulaganja može napraviti sportski rezultat.

Ovaj klub je izborio ulazak u Seriju A 2022. godine, što je bilo prvi put u historiji da su osigurali ulazak u elitno društvo. Tada je Berlusconi najavio da želi osvojiti titulu prvaka Italije, a onda i Ligu prvaka.

"Nevjerovatno je za klub poput Monze, koji je osnovan 1912. godine, da izbori promociju u Serie A nakon 110 godina. Ovo je sjajno za sve građane Monze i Brianze. Ovo je jedna od provincija u Italiji s najvećom industrijom, ima oko 70.000 poduzetnika. Svi su sretni zbog ovoga što smo postigli", rekao je Berlusconi tada pa dodao:

"Sada u Serie A moramo osvojiti Scudetto i plasirati se u Ligu prvaka koju također želimo osvojiti. Navikao sam se na pobjede, vidjet ćemo."

U prvoj sezoni u društvu najboljih, Monza se odlično pokazala i na kraju zauzela respektabilno 11. mjesto sa 52 osvojena boda, odnosno 14 pobjeda, 10 remija i 14 poraza u 38 odigranih mečeva.

Ipak, nakon što je danas preminuo, neće moći uživati u igrama svog kluba i naredne sezone.