Naslijednik Piolija
28

Milan imenovao novog trenera, Ibrahimović objasnio odluku kojoj se protivio dio navijača

H. H.
Ibrahimović na press-konferenciji (Foto: Screenshot)
Ibrahimović na press-konferenciji (Foto: Screenshot)
Portuglaski stručnjak Paulo Fonseca (51) imenovan je za novog trenera Milana, a njegov dolazak zvanično je potvrdio Zlatan Ibrahimović.

Rođen u Nampuli (Mozambik) 5. marta 1973., Paulo Fonseca je započeo svoju trenersku karijeru 2005. godine u omladinskom sistemu Estrela da Amadore prije nego što je radio u nekoliko portugalskih niželigaša.

Prvi veliki rezultat ostvario je s Paçosom de Ferreirom, s kojom se plasirao u play-off za Ligu prvaka, a zatim se 2013. godine pridružio Portu 2013. godine s kojim je osvojio Superkup.

Nakon perioda u Bragi, pridružio se Šahtaru iz Donjecka gdje je osvojio sedam trofeja i završio sa rekordom od 103 pobede u 139 mečeva.

Godine 2019. prvi put je radio u Seriji A kada je prešao u Romu, sa kojom je stigao do polufinala Evropske lige 2021. Glavni trener Lillea bio je od ljeta 2022., a sada je na klupi Rossonera naslijedio Stefana Piolija.

"Dobro smo proučili situaciju. Definisali smo kriterijume, mnogo smo razmišljali i odlučili da dovedemo Paula Fonsecu, zavisno od igrača koje imamo, nogometa koji želimo da igramo, sa ofanzivnim, napadačkim, dominirajućim stilom. Poslije pet godina sa Stefanom Piolijem, za koga imamo veliko poštovanje, željeli smo da imamo nešto novo. Proučavali smo kako priprema utakmice, kako trenira igrače, kako radi sa svojim timovima, a želimo da donesemo nešto novo i na San Siru. Vjerujemo da je Paulo Fonseca pravi čovjek za to", kazao je Ibrahimović, iako se veliki dio navijača protivio Fonsecinom imenovanju, te su čak najavljivali i bojkot utakmica.

Inače, Fonseca je sa sedmerostrukim prvakom Evrope potpisao trogodišnji ugovor.