Nova ideja
83

Mijenja se sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Zmajevima puno laški put

N. K.
Hoće li  Hadžibegić predvoditi Zmajeve u kvalifikacijama za SP (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hoće li Hadžibegić predvoditi Zmajeve u kvalifikacijama za SP (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evropska nogometna federacija (UEFA) razmatra ozbiljne promjene u sistemu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, piše Diario As.
Na ovom Mundijalu će prvi put u historiji nastupati 48 reprezentacija, što znači i da će iz Evrope umjesto dosadašnjih 13 ići čak 16 reprezentacija.

Kvalifikacije su se dosad igrale u 10 grupa sa po pet ili šest reprezentacija, a direktno su na prvenstvo išli pobjednici grupa dok su 10 drugoplasiranih i dvije selekcije iz Lige nacija igrale baraž koji je dao još tri učesnika.

Međutim, postoji nova ideja prema kojoj bi se kvalifikacije igrale u 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija te bi samo pobjednici grupa išli direktno na Mundijal uz četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

U tom slučaju ne bi bilo baraža, kvalifikacije bi trajale bitno kraće, a sve ovo bi omogućilo veći broj utakmica u Ligi nacija, što je glavna UEFA-ina ideja.

Ova promjena bi znatno povećala zanimljivost kvalifikacija jer bi najjačim reprezentacijama bio bitno otežan odlazak na Svjetsko prvenstvo te bi tako šanse dobili ekipe drugog ili trećeg ranga kao što je Bosna i Hercegovina.

Našu selekciju trenutno očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u kojima će ekipu predvoditi novi selektor Faruk Hadžibegić. Ipak, nije poznato hoće li Hadžibegić predvoditi Zmajeve i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo budući da je potpisao samo jednogodišnji ugovor s Nogometnim savezom BiH.

Za razliku od Svjetskog prvenstva, promjena oko kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za sad neće biti iako je postojala ideja da se Euro proširi s 24 na 32 reprezentacije. Međutim, taj prijedlog odbili su savezi članovi UEFA-e.