Poređenje s Rusijom
107

Mijatović o Euru 1992. godine: Nas su zbog rata iz Švedske izbacili kao smeće

N. K.
Predrag Mijatović (Foto: Screenshot)
Predrag Mijatović (Foto: Screenshot)
Nekadašnji legendarni crnogorski nogometaš Predrag Mijatović u razgovoru za beIN Sports se osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu te tom prilikom opisao situaciju koja se dogodila reprezentaciji Jugoslavije uoči Evropskog prvenstva 1992. godine.
"Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli nastupiti na Evropskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće", rekao je Mijatović.

Crnogorac je situaciju koja se dešava u Ukrajini uporedio s onom na Balkanu devedestih godina prošlog stoljeća.

"U posljednje vrijeme puno razmišljam o devedesetim godinama, posebno o 1999. kada je NATO dva i po mjeseca bombardovao Beograd, Podgoricu i mnoge druge gradove u Crnoj Gori. To su komplikovane stvari i traume zbog kojih se zapitaš jesu li Balkanci toliko loši da su to zaslužili", istakao je.

Rusi su zbog agresije na Ukrajinu izbačeni iz mnogih sportova, a posebno je na udaru nogomet budući da je ruskoj reprezentaciji zabranjen nastup u baražu za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

"Protiv sam svake vrste konflikta i protiv rata, ali postoje neke stvari koje tada nisam razumio, a ni sada ih ne razumijem kada je u pitanju rat u Ukrajini. Zbog čega sportisti trebaju trpjeti sankcije? Sport je nešto zdravo, zašto nekome oduzeti mogućnost takmičenja? Zbog toga što su političari donijeli loše odluke? Zašto sportisti moraju plaćati zbog borbi političara za moć?", pitao se Mijatović.

Prisjetio se i situacije kada je tokom rata u Hrvatskoj posjetio članove hrvatske nogometne reprezentacije koji su igrali prijateljsku utakmicu u Španiji.

"Zajedno sam igrao s Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Zvonom Bobanom, osvojili smo Svjetsko prvenstvo za mlade u Čileu zajedno, i sada bi neki političari u mojoj državi htjeli da se ne družim s njima i kažu da sam izdajnik jer sam ih posjetio. Sport mora biti van takvih situacija", dodao je Mijatović.