Moćan tim
36

Mijatović: Jugoslavija je mogla biti prvak Evrope ili svijeta

N. K.
Predrag Mijatović (Foto: AFP)
Predrag Mijatović (Foto: AFP)
Jedan od najboljih nogometaša u historiji bivše Jugoslavije Predrag Mijatović dao je veliki intervju za BBC, a u njemu je govorio i o reprezentaciji SFRJ.

Naime, Mijatović je bio dio slavne generacije "Čileanaca", koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1987. godine u omladinskoj konkurenciji.

"Imali smo sreće da smo bili formirani u jakoj jugoslovenskoj ligi pa smo se i nakon Čilea još nekoliko godina zadržali u zemlji. Danas dječaci prerano odlaze u inostranstvo i to je veliki problem. Ne stignu se formirati ni kao igrači ni kao ličnosti. Nisam osoba koja žali za stvarima iz prošlosti, ali da smo ostali zajedno, vezali bi tri, četiri velika takmičenja i uz veliku dozu sreće, vjerovatno bi osvojili neku titulu", rekao je Mijatović.

Legendarni nogometaš ističe kako poštuje sve velike klubove u Evropi, ali da je san svakog dječaka kada se počne baviti nogometom obući dres Real Madrida jednog dana.

"Ko kaže da nije tako, vjerovatno baš i ne govori istinu. Real je najveći klub koji nosi i ogroman pritisak, to igrači moraju shvatiti čim dođu", poručio je Mijatović.

Upitan je potom i kako kako su on i Davor Šuker uspjeli sačuvati prijateljske odnose u teškim vremenima.

"Nije mi bilo teško sačuvati odnose jer sam s ljudima iz cijele bivše Jugoslavije igrao, družio se i osvajao trofeje. Nismo dozvolili da nas te situacije udalje. Uostalom, nisu sportisti ti koji su sve zakuhali. Drugo, stvarno nisam imao potrebu tako dokazivati patriotizam, niti biti primitivac kojem će politika nametati način razmišljanja. Jednostavno, nije mogao doći neko treći sa strane i kazati 'sad se ne treba s njim družiti zato što je Hrvat'", ispričao je Mijatović.