Nogomet
2

Mesud Pezer odlazi u Švedsku: Moju državu nije briga za sportiste

Klix.ba
Mesud Pezer (Foto: Klix.ba)
Mesud Pezer (Foto: Klix.ba)
Najbolji mladi atletičar Bosne i Hercegovine, bacač kugle i diska Mesud Pezer, odlaskom u Švedsku zaključio je do daljnjeg svoju karijeru i nastupe u Bosni i Hercegovini.

Mesud je dugogodišnji član Atletskog kluba Zenica, a u svojoj takmičarskoj karijeri ostvario je značajne rezultate, no s obzirom na to da te rezultate nadležne institucije nisu vrednovale, Pezer će svoju karijeru u narednih godinu dana nastaviti u Švedskoj.

"Za moj odlazak u Švedsku presudilo je to što nemam uslova za trenažni proces u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini. Ovu državu nije briga za sportiste. Naravno, niko ništa i ne poduzima, a nas i ne smatraju sportistima, osim Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja je bila fer prema nama", izjavio je Pezer za Klix.ba

Pezeru i njegovim klupskim kolegama Amelu Tuki i Hamzi Aliću Vlada ZDK je uručila novčane poticaje.

"Ogorčen sam što svoju dušu moram ostaviti u Bosni i Hercegovini i ići u drugu državu kako bih sebi osigurao bolje sutra", dodaje Pezer.

Stipendija koju mu je dodijelila Svjetska atletska federacija bit će mu od velike koristi prilikom boravka u gradu Vaxjou, gdje će trenirati sa svjetski poznatim Islanđaninom Vesteinnom Hafsteinnssonom.

"Tu ostajem godinu dana, ako se stanje u BiH poboljša, ako institucije koje trebaju da razumiju nas sportiste naprave neke promjene, vratit ću se", poručio je.

Asocijacija balkanskih atletskih federacija (ABAF) je krajem novembra ovog evropskog juniorskog šampiona u bacanju kugle i balkanskog juniorskog šampiona u bacanju kugle i diska proglasila dolazećom zvijezdom, odnosno, najboljim balkanskim mladim atletičarem.