Nogomet
0

Messijevih deset godina u Barceloni

Totalsport
Na današnji dan prije tačno deset godina (17. septembra 2000.) nogometni klub Barcelona je povukla jedan od najboljih poteza u svojoj historiji. Dovela je Lionela Messija (23).

Tada 13-godišnji dječak stigao je u Barcelonu u pratnji oca nakon što su se iz kluba obavezali preuzeti troškove njegovog liječenja preseli li kod njih. U pitanju je bio tretman hormona rasta koji se nije dovoljno lučio. Vrijedan potez napravio je tadašnji sportski direktor kluba Carles Rexach uočivši nogometni dragulj.

Messijev razvoj nije išao glatko u klubu koji mu je, uz njegov neosporan talent, omogućio da postane najbolji nogometaš današnjice. U jednom trenutku njegovog razvoja Barcelona nije bila sigurna želi li ga zadržati i Messi je bio pred povratkom u Argentinu. Potom se u situaciju ponovno uključio Rexach koji je nagovorio agenta Josepa Mariu Minguellu da ga ostavi u Kataloniji. Priča nadalje je vrlo dobro poznata.

Meteorski uzlet Argentinca koji je Barcelonu doveo do četiri naslova prvaka Primere, dvije Lige prvaka, jednog Svjetskog klupskog prvenstva, jednog Kupa kralja, četiri naslova najbolje ekipe Španskog superkupa i jednog u UEFA-inom Superkupu, ne treba predstavljati. Kao ni ponavljati činjenicu da ga je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) 2009. godine proglasila najboljim nogometašem svijeta.