Vrijedni suveniri
21

Messijevi dresovi sa SP-a prodati za 7,8 miliona dolara, novac će donirati bolesnoj djeci

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Komplet od šest dresova koje je Lionel Messi nosio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, uključujući i dres iz finalnog duela protiv Argentine, prodat je na aukciji za ukupno 7,8 miliona dolara.

Messi je s Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrao sedam utakmica, a uspio je sačuvati dresove koje je nosio na šest duela, te ih je stavio na aukciju.

S obzirom da su se nakon svake utakmice protivnički igrači takmičili ko će prvi stići do Messijevog dresa, Argentinac je odlučio na poluvremenu u svlačionici ostavljati dres koji je nosio kako bi ga stavio na aukciju i to je uradio u svim susretima osim u duelu grupne faze protiv Poljske.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Tako su prodati dresovi koje je Messi nosio u utakmicama u grupi protiv Saudijske Arabije i Meksika, u osmini finala protiv Australije, u četvrtfinalu protiv Nizozemske, u polufinalu protiv Hrvatske i u finalu protiv Francuske.

Iako se očekivalo da će ova impresivna kolekcija dresova dostići cijenu veću od 10 miliona dolara, to se nije desilo te Messi nije oborio rekord. Tako je i dalje najskuplji dres ikada prodan na aukciji je onaj koji je nosio Michael Jordan u finalu NBA play-offa 1998. godine protiv Utaha koji je prodan za 10,1 milion dolara.

Što se tiče nogometnih dresova, najskuplji ikada je onaj koji je Diego Maradona nosio u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine u utakmici protiv Engleske kada je postigao pogodak "Božijom rukom. Taj dres je prodat za 9,3 miliona dolara.

Messi je odlučio dio prihoda od prodaje donirati projektu UNICAS, koji vodi dječja bolnica Sant Joan de Deu u Barceloni uz podršku Udruženja Leo Messi, kako bi se pomoglo djeci koja boluju od rijetkih bolesti.