Sjajni Leo
124

Messi zabilježio fenomenalan učinak i niko mu nije ni blizu u najboljim ligama Evrope

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lionel Messi (31) je 2018. godinu završio s fenomenalnim učinkom i trenutno je najbolji igrač u "ligama petice" po broju postignutih golova, upisanih asistencija, kao i po broju postignutih golova izvan šesnaesterca.

Navedene statistike važe samo za ligaške utakmice, a Messi je u La Ligi ove sezone postigao 15 golova u 15 utakmica i trenutno je najbolji strijelac u najboljih pet liga Evrope. Prate ga Krzysztof Piatek iz Genoe i Kylian Mbappe iz PSG-a s po 13 pogodaka. Piatek je golove postigao u 17 utakmica, dok je Mbappeu trebalo samo 12 ligaških nastupa.

Messi je od 15 golova čak pet postigao udarcem izvan šesnaest metara i po tome je također najbolji. Iza njega su Hatem Ben Arfa (Rennes) i Suso (Milan) s po četiri gola.

Gledajući asistencije, Messi je također najbolji upisavši 10 asistencija. Prate ga Eden Hazard iz Chelseaja s devet i Suso iz Milana s osam asistencija.

U samom vrhu Messi se nalazi i kada su u pitanju driblinzi. Zabilježio je 65 uspješnih driblinga te 36 neuspješnih. Više driblinga od njega u "ligama petice" skupio je samo Allan Saint-Maximin iz Nice, on je upisao 67 uspješnih i 53 neuspješna driblinga.

Ukoliko obratimo pažnju na cijelu 2018. godinu, ponovo ćemo uočiti Messijeve sjajne brojke. Naime, Barcelona je u ovoj godini postigla 147 golova u svim takmičenjima pri čemu je Messi postigao 47 i upisao čak 23 asistencije. Procentualno, Messi je direktno učestvovao u čak 47,6 posto Barcinih golova u ovoj godini.

U prošloj sezoni La Lige Messi je postigao 34 gola što je bilo dovoljno da rekordni peti put ponese titulu najboljeg strijelca Evrope. Iza Messija su ostali Mohamed Salah iz Liverpoola s 32 i Harry Kane iz Tottenhama s 30 golova.

Na sve ovo, Messi je godinu završio s 51 golom za klub i reprezentaciju Argentine što mu je bila čak osma od posljednjih devet godina da pređe cifru od 50 golova.

Posljednji meč u ovoj godini Messi je odigrao proteklog vikenda kada je postigao gol u pobjedi Barcelone nad Celta Vigom. Naredni meč Barcelona igra 6. januara kada gostuje Geteafeu u 18. kolu La Lige.