Kvalifikacije za SP
1

Messi upozorava: Bolivija je težak protivnik, znamo šta je bilo prošli put

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi (Foto: AFP)
Najbolji nogometaš današnjice Lionel Messi pozvao je na oprez sve svoje saigrače i navijače Argentine uoči vrlo teškog gostovanja kod Bolivije u sklopu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Iako je riječ o susretu vodeće i pretposljednje reprezentacije južnoameričkih kvalifikacija za SP, Messi odbija prihvatiti mišljenje mnogih da će to biti lagana utakmica.

Stadion u La Pazu se, naime, nalazi na 3650 metara nadmorske visine gdje je smanjen pritisak zraka i tijelo pri udisaju dobija manji postotak kisika od neophodnog.

Bolivijski nogometaši, naviknuti na takve uvjete, često su to znali koristiti, a i sami Argentinci su se teško opekli na posljednjem gostovanju u La Pazu. Doživjeli su tada pravi debakl, izgubivši s čak 6-1.

"Nismo još ništa postigli. Igramo protiv Bolivije koja je sve samo ne lagan protivnik. Svi znaju što nam se dogodilo prošli put. Ovoga se puta nadamo pozitivnijem rezultatu", rekao je Messi dan uoči gostovanja u Boliviji.

Koliko su Argentinci ozbiljno shvatili pripremu za susret govori i podatak da je selektor Gauča Alejandro Sabella svojim igračima osigurao boravak u komorama koje bi im trebale pomoći pri aklimatizaciji na uvjete koji ih čekaju na visokoj nadmorskoj visini. U plastičnim boksovima stalno cirkulira svježi zrak, a sistem omogućava stvaranje više crvenih krvnih stanica i regenerira mišiće.