Lov na rekorde
0

Messi samo za gol slabiji od Rooneyja, Suarez najbolji

Totalsport
Leo Messi (Foto: AP)
Leo Messi (Foto: AP)
Prema računici madridskog dnevnika Marce, Lionel Messi ove je sezone zabio 31 gol kroz sva takmičenja u kojima je katalonska ekipa nastupala.

Uz 22 gola postignuta u Primeri, u kojoj predvodi listu najboljih strijelaca, četiri je dodao u Ligi prvaka, dva na FIFA-inom SP-u klubova, dva u Supercopi i jedan u Copi del Rey. Na vrlo je dobrom putu nadmašiti vlastiti rekord iz prošle sezone, u kojoj je zabio ukupno 38 golova.

Ispred njega iz Liga petice samo je ove godine neumoljivi golgeter Manchester Uniteda Wayne Rooney, koji na kontu golova postignutih za United ima jedan više (25 u Premiershipu, četiri u Ligi prvaka, dva Carling Cupu i jedan u Community Shieldu).

Rooney lovi rekord Cristiana Ronalda, koji je u sezoni 2007/2008 skupio ukupno 42 gola osvojivši te sezone i Zlatnu kopačku Europskih sportskih magazina (ESM).

Messi je u ovom trenutku (44 boda) najbliži Rooneyju (50) i na toj listi.

Od dvojice ponajboljih svjetskih nogometaša ove je sezone ipak više golova zabio jedan čovjek: riječ je o 22-godišnjem urugvajskom napadaču Ajaxa Luisu Suarezu (22), koji je u ovom trenutku na broju od 35 golova (27 u Eredivisieju, šest u Nizozemskom kupu i dva u Europa ligi). Ipak, Suarez igra samo u Holandiji.

ESM, za razliku od pet najboljih liga (2.0), svaki gol postignut u holandskoj ligi valorizira koeficijentom 1.5.