Prvi trofej
106

Messi s Argentinom osvojio Copa San Juan nakon pobjede nad Nikaragvom

Piše: N. K.
Messi drži trofej pobjednika takmičenja (Foto: EPA-EFE)
Messi drži trofej pobjednika takmičenja (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi je napokon osvojio prvi trofej s Argentinom. Barcelonina zvijezda nikada ranije nije osvojili neku veliku titulu sa svojom državom, a proteklih godina je u nekoliko navrata bio jako blizu.

Najpoznatiji primjer je bio 2014. godine kada je Argentina poražena u finalu Svjetskog prvenstva nakon mnogo promašaja i pobjedničkog gola Marija Gotzea. Osim toga, Messi je imao veliku nesreću u Copa Americi, budući da je izgubio u finalima 2007., 2015. i 2016. godine.

Posljednji poraz bio je posebno bolan nakon što je Argentina poražena od Čilea na penale kada je Messi plakao nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. Za mnoge, osvajanje internacionalnog trofeja je apsolutno bitno za Messijevo naslijeđe, što je i sam nedavno potvrdio.

"Želim se povući s nečim osvojenim s Argentinom i nastojat ću da u tome uspijem", objasnio je tokom intervjua za Fox Sports u Argentini.

Messi trenutno ima osvojenu Olimpijsko zlato i Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, ali nikada nije osvojio trofej sa seniorskim timom. U međuvremenu, 31-godišnjak je podigao trofej s argentinskim prvim timom upravo ove sedmice, ali nažalost to baš i nije naslov vrijedan prekida suše.

Messi je uslikan kako drži manje poznati Copa San Juan nekoliko trenutaka nakon što je Argentina pobijedila Nikaragvu, koje je plasirana kao 129. ekipa svijeta. Bila je to uvjerljiva pobjeda Argentine. Messi i Lautaro Martinez su postigli po dva gola, a konačnih 5:1 postavio je Roberto Pereyra.

[TWITTER]1137235334054518785[/TWITTER]

[TWITTER]1137191522556948480[/TWITTER]

Kao rezultat toga, Argentini je dodijeljen trofej, a Messija su propisno ismijali na društvenim mrežama aludirajući da je konačno osvojio međunarodni trofej. Nažalost po Messija, nismo potpuno sigurni da je pobjeda na Nikaragvom velika čast, čak i ako je takmičenje poređeno s evropskom Ligom nacija.

Osim ako Argentina ne osvoji ovogodišnju Copa Americu, Messi zaista neće moći završiti karijeru zadovoljan niti će se ugušiti nedoumice oko njegovih internacionalnih nastupa.

Izgleda kao da je to prvo od tri takmičenja, uključujući Copa Americu 2020. i Svjetsko prvenstvo 2022. godine, koja mogu zauvijek oblikovati Messijevo naslijeđe.